Op-reis-gerecht met groentjes van hier | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Op-reis-gerecht met groentjes van hier

Geschreven op 28 april 2020. - Nieuws, Eten en drinken

Het heeft wel iets, die oosterse of zuiderse keuken. De gerechten zijn vaak pittig of rijk van smaak. En bovenal laten ze ons wegdromen naar vakantieoorden. Hebben we geen vooruitzicht naar een vakantie onder de Griekse zon, dan zetten we thuis toch een vakantiegerecht op tafel. Maar dan liefst wel eentje met groentjes van hier.

 

Sobanoedels met Berloumi en groenten van hier

 

Sobanoedels zijn Japanse deegwaren die hoofdzakelijk bestaan uit boekweitmeel, soms aangevuld met een beetje tarwemeel. Ze zien er uit als volkorenspaghetti, maar zijn wat grijzer van kleur. Sobanoedels smaken een beetje nootachtig en zijn heel voedzaam. En ze zijn supersnel klaar, 5 tot 7 minuutjes koken en de noedels staan op tafel.

Halloumi is een kaassoort uit Cyprus op basis van geitenmelk. Je vindt het in de meeste warenhuizen. Kijk zeker ook uit naar de Belgische variant Berloumi, op basis van koemelk. Deze stevige kaas heeft een zoutige smaak en is ideaal om te grillen of te bakken. Omdat deze kaas niet smelt kan je er ook brochettes mee maken, in combinatie met paprika en ajuin.
 

Ingrediënten voor 4 personen:

-        1 broccoli
-        2 rode paprika’s
-        500 g kastanjechampignons
-       250 g donkere sobanoedels
-       250 g berloumi
-       70 g tomatenpuree
-       stroperige, zoete sojasaus
-       balsamico-azijn
-       peper en zout
-       sesamolie of olijfolie
-       bieslook
 
Was de groenten en borstel de champignons schoon (of spoel ze even, het water dat ze opnemen is in dit gerecht geen probleem). Snij de broccoli in kleine roosjes, de steel kan gerust mee in het gerecht als het harde deel wordt weggesneden. Snij de paprika’s in stukken van ongeveer 3x3 cm en snij de champignons in schijfjes. 
Giet een scheut olie in een wokpan en stoof de broccoli een 10-tal minuten, voeg vervolgens de paprika’s en champignons, peper en zout toe en laat alles stoven tot de groenten bijna gaar zijn. Roer regelmatig om.
Voeg de tomatenpuree, 2 à 3 eetlepels balsamico en 6 à 7 eetlepels sojasaus toe aan de groenten, roer alles goed door elkaar. Voeg de balsamico en sojasaus stapsgewijs toe en proef tussendoor om te voorkomen dat de smaak te zurig of zout uitvalt.
Snij de blok berloumi (of halloumi) in schijfjes of blokjes en bak ze in een lepel olie. Er komt eerst veel vocht vrij bij het bakken. Dat verdampt geleidelijk aan en de kaas begint lichtjes bruin te kleuren. Dan is hij perfect gebakken.
Kook vervolgens de sobanoedels gaar in gezouten water en giet ze af.
Schik op een bord een portie noedels, schep er de gare groenten over en tenslotte de stukjes kaas en enkele sprietjes bieslook.
 
Geen fan van deze kaas? Dit gerecht is ook heel lekker met een stukje gegrilde zalm of ribbetjes op de barbecue.