Menu

Terug naar Actualiteit >Open tuinen 2018

Geschreven op 17 januari 2018. - Nieuws, Tuinieren
Rust in de tuin

Na een fantastische 25ste editie Open tuinen, zijn we toe aan jaargang 26! Dat we voor het thema ‘Tuin, oase van rust’ hebben gekozen, wil niet zeggen dat we het na 25 jaar rustig aan zullen doen. Integendeel, de batterijen van tuineigenaars en leden van de stuurgroep zijn opgeladen om er weer een geslaagd evenement van te maken.

 

189 Open tuinen

Bezoekers kunnen deze zomer terecht in 189 Open tuinen. Antwerpen telt 48 opengestelde tuinen, Limburg 32, Oost-Vlaanderen 39, Vlaams-Brabant 21, West-Vlaanderen 36 en Nederland 13 tuinen.

26 tuinen uit het aanbod nemen voor het eerst deel, wat overeenkomt met meer dan één op zeven, een mooi resultaat om ook de trouwe Open tuinenbezoeker voldoende vernieuwing te bieden.

Rust heeft 101 gezichten

Maar liefst 150 van de 189 tuineigenaars schenken tijdens het Open tuinenweekend bewust aandacht aan het thema ‘Tuin, oase van rust’.

Waar de een rustig van wordt, is voor een ander enerverend. Neem nu yoga: wat als een uiterst rustgevende activiteit wordt beschouwd, werkt sommige mensen op de zenuwen. Er zijn tuineigenaars die uren met zaadjes planten bezig zijn en hier rustig van worden. Of met een penseel hun planten bestuiven bij gebrek aan beschikbare insecten. En ze worden er rustig van. Terwijl anderen hier de tijd niet voor nemen of er het geduld niet voor hebben en liever ontspannend achter hun grasmaaier lopen, baantjes trekkend in het gazon. Voor nog anderen is het eenvoudig en wordt rust letterlijk genomen. Op een bankje of ligbed een uurtje rusten en genieten van het uitzicht en de geluiden van de tuin. Er zijn  evenveel manieren om tot rust te komen als er mensen zijn. De theorie is schitterend, in de praktijk loopt het wat moeilijker dankzij ‘koning stress’. Jammer genoeg komen we vaak niet toe aan de rustmomenten die  bij onze persoonlijkheid horen. Tijd voor verandering? Er is inspiratie zat bij de deelnemende tuineigenaars.

De tuingids

De prioriteit van de tuingids blijft uiteraard de voorstelling van de deelnemende tuinen. Daarnaast presenteren we ook dit jaar het thema vanuit verschillende invalshoeken. Hoe kan je een rustgevende tuin maken of hoe kan je bewust worden van het rustgevende aspect van je tuin? Plan je een tuinfeestje? Hoe voorkom je dan dat iedereen geniet, behalve jijzelf, omdat je teveel je best doet om het iedereen naar de zin te maken? Daarnaast vertellen enkele tuinliefhebbers op welke manier zij hun tuin als rustgevend ervaren. We laten een yogalesgeefster zelfs tips geven om via de ademhaling rustig te worden. We willen natuurlijk niet alles tot ‘zen’ herleiden, maar er geen aandacht aan schenken met een thema als rust, zou ook zonde zijn.