Menu

Terug naar Actualiteit >Open tuinen: inspiratie tot rust en genieten. Focusweekend op 23 en 24 juni

Geschreven op 11 juni 2018. - Persartikel

Open tuinen van Landelijke Gilden, hét evenement dat tuinliefhebbers bij elkaar brengt, is al aan zijn 26ste editie toe. Zowat het hele jaar door worden er tuinen opengesteld voor het publiek, maar het laatste weekend van juni is toch het hoogtepunt. Gastvrije, enthousiaste eigenaars gooien dan hun tuinpoorten open voor de bezoekers.

Het aanbod van Open tuinen is heel divers. Klassieke en hedendaagse siertuinen, park- en groentetuinen, ecologische en permacultuurtuinen, ze vertegenwoordigen wat er leeft binnen onze samenleving en binnen de werking van Landelijke Gilden. Ongeacht het type tuin hebben de eigenaars enkele gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn gek op tuinieren, delen hun passie voor de tuin met hart en ziel en zijn bijzonder gastvrij. Het uitwisselen van ideeën en inspiratie bieden aan anderen is wat hen drijft om de tuin open te stellen voor het publiek. Net dat sociale aspect is kenmerkend voor Open tuinen en voor de werking van Landelijke Gilden.

Open tuinen: na de inspanning volgen rust en genieten

Dat een tuin klaarstomen voor het publiek vaak arbeidsintensief is, hoeft niet gezegd. Ondanks de hoeveelheid tijd die tuinieren vraagt, gebruiken tuineigenaars hun tuin gelukkig ook om tot rust te komen. Voor de een is dat op zondag met een kopje koffie, voor een ander door al kruipend door de borders naar ongewenste plantjes te zoeken. In het merendeel van de Open tuinen vinden bezoekers inspiratie om een tuin rustgevend aan te kleden en er ook met volle teugen van te genieten.

Stem op dé rustgevende tuinplant

Planten hebben, nog meer dan vormgeving, een invloed op hoe we een tuin ervaren. Zowel kleur, aroma als structuur bepalen of een tuin rustgevend overkomt. We gaan op zoek naar wat tuinliefhebbers als de meest rustgevende tuinplant beschouwen. Tussen 10 en 24 juni kan iedereen zijn stem uitbrengen op www.landelijkegilden.be/rustgevendeplant. Tien stemmers worden beloond met een exclusief Landelijke Gilden-geschenk.

Tuingids Open tuinen 2018 en www.opentuinen.be

Tot in december kunnen tuinliefhebbers Open tuinen bezoeken, de focus ligt op 23 en 24 juni. Je vindt alle informatie over de deelnemende tuinen in de tuingids ‘Open tuinen 2018’ en op www.opentuinen.be. De tuingids kan je voor 4 euro verkrijgen bij Aveve.

Meer info:

Carine Santermans, projectmedewerker Open tuinen, carine.santermans@landelijkegilden.be