Open tuinen, voor jong en oud. Focusweekend op 29 en 30 juni | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Open tuinen, voor jong en oud. Focusweekend op 29 en 30 juni

Geschreven op 11 juni 2018. - Persartikel

Open tuinen van Landelijke Gilden, hét evenement dat tuinliefhebbers bij elkaar brengt, is al aan zijn 27ste editie toe. Zowat het hele jaar door worden er tuinen opengesteld voor het publiek, maar het laatste weekend van juni is toch het hoogtepunt. Gastvrije, enthousiaste eigenaars gooien dan hun tuinpoorten open voor de bezoekers.

Het aanbod van Open tuinen is heel divers. Klassieke en hedendaagse siertuinen, park- en groentetuinen, ecologische en permacultuurtuinen, ze vertegenwoordigen wat er leeft binnen onze samenleving en binnen de werking van Landelijke Gilden. Ongeacht het type tuin hebben de eigenaars enkele gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn gek op tuinieren, delen hun passie voor de tuin met hart en ziel en zijn bijzonder gastvrij. Het uitwisselen van ideeën en inspiratie bieden aan anderen is wat hen drijft om de tuin open te stellen voor het publiek. Net dat sociale aspect is kenmerkend voor Open tuinen en voor de werking van Landelijke Gilden.

Open tuinen, generatietuinen

Een generatietuin groeit mee met zijn bewoners en biedt zo een aangenaam tuinmoment op elke leeftijd. Dankzij de flexibele opbouw van een generatietuin, kan deze perfect aangepast worden aan de behoeften en wensen van de tuineigenaars. Van ruimte om te ravotten naar ruimte om te relaxen of meer concreet: van ingebouwde zandbak naar gezellige waterpartij. Een generatietuin is ook een verhaal over bewustmaken en doorgeven van aandacht voor fauna en flora, over starten met tuinieren en leren van elkaar.

De opengestelde tuinen bieden inspiratie om ook jouw tuin in te richten naar jouw eigen behoeften en wensen. 25 tuineigenaars nemen voor het eerst deel, wat maakt dat 1 tuin op 7 een nieuwe tuin in het aanbod is. Ook voor trouwe Open tuinenbezoekers is er dus een stevige portie nieuwe inspiratie voorzien!     

Tuingids Open tuinen 2019 en www.opentuinen.be

Tot in december kunnen tuinliefhebbers Open tuinen bezoeken, de focus ligt op 29 en 30 juni. Je vindt alle informatie over de deelnemende tuinen in de tuingids ‘Open tuinen 2019’ en op www.opentuinen.be. De tuingids kan je voor 4 euro verkrijgen bij Aveve.

Meer info:

Carine Santermans, projectmedewerker Open tuinen, carine.santermans@landelijkegilden.be