Menu

Terug naar Actualiteit >Opening wandelroute door Achel

Geschreven op 27 september 2017. - Nieuws, Actie(f) in je dorp, Fietsen en wandelen
Opening wandelroute Achel

Het Noord-Limburgse Achel telt 5.500 inwoners en ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens. Een groepje inwoners, waarvan velen lid van Landelijke Gilde, stak de hoofden bij elkaar. Met de hulp van de vrijwilligers en medewerkers van VVV Hamont-Achel verbonden we de leukste plekjes in ons dorp.

Wandel de nieuwe dorpswandeling (6 km) in!

Officiƫle opening

De wandelroute wordt officieel geopend op zondag 5 november om 13u30. We starten met een receptie in de Wintertuin van het Michielshof (Michielsplein 3, Achel). Die dag kan je Achel samen met een gids verkennen en een exclusief kijkje nemen in de tomp.

Over 'Ontdek het dorp'Ontdek het dorp

‘Ontdek het dorp’ is een leaderproject in de provincie Limburg en wordt uitgevoerd in het Leadergebied Haspengouw-Voeren en in het Leadergebied Kempen-Maasland.

‘Ontdek het dorp’ werkt in 14 dorpen met een participatieve methodiek om mensen samen te brengen en te werken naar een tastbare realisatie. Het opzet is om met een zo divers mogelijke bewonersgroep een wandelroute (wandellus of dorpsommetje,…) te maken binnen een dorp waarmee het dorp kan verkend worden.

De route wordt door een werkgroep van bewoners volledig uitgewerkt. Alledaagse, eigentijdse en historische gebeurtenissen horen thuis in het verhaal langs de route. De gebouwde omgeving, monumenten, het erfgoed, het landschap, water- en bodemkenmerken, economische activiteiten, culturele en sportieve voorzieningen, familiale gebeurtenissen, biografieƫn, ... Kortom: alles wat mensen kan boeien langs de route en waar ze visueel mee in contact komen, kan opgenomen worden in woord en beeld.

Na de ontwikkeling van de route zal deze vastgelegd worden op deze website en in een print versie. Indien wenselijk en mogelijk zal de route ook fysiek uitgezet worden met bewegwijzering. Een feestelijke opening zal niet ontbreken. Om de wandeling te verduurzamen worden verschillende actoren in het dorp (gemeente, sociaal huis, school,…) benaderd om de mogelijkheden te bekijken, zodat de route blijvend mensen samenbrengt.

Landelijke Gilden en Innovatiesteunpunt voeren vol enthousiasme het project uit.