
Na bijna twee jaar wordt de ophokplicht voor pluimvee opgeheven. Kippen Lola en Lizzy mochten al die tijd hun ren niet verlaten. Niet dat ze klein behuisd waren, maar als een kip gewoon is rond te zwerven in de tuin, is opgehokt zitten toch een beetje vrijheidsberoving.
Lola en Lizzy halen opgelucht adem
Vanaf 14 mei 2022 kan het dus weer. De kippen mogen weer scharrelen, rennen, springen, zonnen en stofbaden nemen in alle vrijheid. Al geldt nog steeds de waarschuwing aan de baasjes om voorzichtig te zijn want bij wilde vogels is de vogelgriep nog steeds aanwezig.
Daarom wordt gevraagd om de kippen nog steeds eten te geven binnen of onder een net. Voor het drinken is dat niet langer nodig.
Professionele pluimveehouders dienen wel nog enkele extra maatregelen (als voorzorg) in acht te nemen en waakzaam te blijven.
Zalig scharrelen en zonnen
Kippen vinden het zalig om vrij rond te lopen in de tuin. Ze vinden er vanalles om van te smullen: regenwormen, insecten, slakkeneitjes, jong onkruid. Ze houden het gras kort en zorgen voor extra bemesting. Lola en Lizzy nemen in de namiddag steevast tijd voor een dutje, liefst in het zonnetje. Daar kiezen ze een plekje voor uit, liefst een beetje beschut tegen regen of wind. 's Nachts buiten slapen is geen optie. Want de vos en de marter gaan er beslist ook van profiteren dat de ophokplicht afgeschaft is.
Of hangt er nog wat boven hun hoofd?
De Europese commissie denkt erover na een verplichte registratie van iedereen die pluimvee houdt (ook als niet-professioneel) op te nemen in de dierengezondheidsverordening. Europa hoopt daarmee grip te krijgen op dierenziekten, zoals vogelgriep. De meldingsplicht is dan, net zoals de ophokplicht, een voorbeeld van een maatregel om ziekteverspreiding tegen te gaan. Europa lanceerde daarvoor enkele voorstellen voor verplichte registratie.
In de Belgische wetgeving geldt momenteel een vrijstelling van de registratieplicht voor alle houders, inclusief hobbyhouders en handelaars, die minder dan 200 dieren bezitten, maar die drempel zou verlaagd worden. Het exacte cijfer, dat weten we vandaag nog niet. Zou dit betekenen dat Lizzy en Lola voortaan geregistreerd moeten worden? En hoe verloopt dat dan concreet?
Landelijke Gilden houdt de vinger aan de pols. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat het thuis houden van enkele eenden of kippen, of het occasioneel verkopen of doorgeven van een haan of enkele kuikens tot administratieve overlast moet leiden. We verwachten een pragmatisch voorstel van Europa, omdat het ook voor onze overheid niet wenselijk en nuttig is om dit tot in de kleinste details te monitoren.
Indien je meer informatie wil of feedback wil geven op dit EU-voorstel, kan je dit tot 20 mei doen via deze link. Let wel, je moet een account aanmaken eer je kan deelnemen.