Menu

Terug naar Actualiteit >Opvallende kool, die koolrabi

Geschreven op 30 april 2019. - Nieuws
koolrabi

Als het over kolen gaat, denk je spontaan aan de witte, groene of rode kool, aan bloemkool of broccoli, maar niet meteen aan de verdikte stengel van de koolrabi. Koolrabi wordt gemakkelijk verward met raap of raapkool. Deze vergeten groenten zijn vandaag weer te vinden in het winkelrek en op het menu van grote en minder grote keukenchefs. 

 

Witte en paarse spoetniks 

Bij koolrabi's zijn er groenwitte en paarse variĆ«teiten. Vanbinnen zijn ze alle twee wit. De buitenlaag is bedekt met een waslaagje.  

De paarse soorten zijn doorgaans beter geschikt voor de najaarsteelt, die start in de zomer voor een oogst in het najaar. 

Het eetbare deel van de koolrabi ziet er uit als een knol maar het is eigenlijk de verdikte stengel van de plant. Onderaan zit een korte steel, zodat de groente lijkt te zweven boven de grond. De bladeren groeien op lange stelen uit de verdikte stengel en zo ziet de koolrabi er uit als een spoetnik, maar dan in een tuinversie.  

 

Wanneer zaaien? 

Zaai binnen in maart als je mikt op een vroege oogst van koolrabi. Zaai in potjes en vanaf eind april, begin mei mogen de jonge plantjes naar de tuin verhuizen. Vergeet ze niet af te harden! 

Zaai buiten in juni: rechtstreeks in volle grond. 

 

 

zaaidatum 

plantdatum 

oogstdatum 

Plantafstand 

Vroege teelt 

15/02-15/04 

25/3-15/05 

25/5-10/07 

30x25 cm 

Zomerteelt 

15/04-15/06 

15/05-15/07 

05/07-15/09 

30 x 30 cm 

herfstteelt 

15/06-31/07 

05/07-15/08 

25/08-31/10 

40 x 30 cm 

 

Hoe buiten zaaien? 

Maak ondiepe geultjes van 1 cm.  

Leg om de 30 cm een drietal zaden. Na de kieming wiedt je de zwakste weg. Of zaaien zeer dun en haal later planten weg (uitdunnen) tot een plantafstand van 30 cm.  

Wil je de oogst aan koolrabi spreiden, zaai dan met tussenposen van minstens een week een kleine hoeveelheid, zodat je gedurende een langere periode jonge knollen kan oogsten. 

 

Planten buiten 

Heb je geen plaats of weinig tijd om te zaaien, koop dan plantgoed. Je vindt het tegenwoordig overal. Plant afwisselend om de week een portie, zo spreid je de oogst over een aantal weken. 

Zet de jonge planten op een onderlinge afstand van 25 cm om voldoende ruimte te geven om uit te groeien. Je eigen zaaigoed behandel je op dezelfde manier. Denk er wel aan de jonge planten enkele dagen tot een week te laten wennen aan de buitenlucht (afharden). 

 

Teelttips  

Geef koolrabi een plekje in de tuin waar de zon minstens 4 uur per dag schijnt (langer mag natuurlijk ook). 

Koolrabi groeit op alle grondsoorten, maar heeft toch het liefst een voedzame bodem. Vooraf dus een portie goed verteerde compost laten aanrukken en inwerken met een woelvork is raadzaam. Extra meststof geven tijdens het groeiseizoen is daardoor niet noodzakelijk.  

Regelmatig schoffelen breekt de bovenste grondlaag en voorkomt de uitdroging van de dieper liggende lagen. Tussen de koolrabi's door schoffelen, vergt een beetje stuurkunst.   

Om barsten en scheuren van de knol te voorkomen, moet je tijdens droge periodes regelmatig gieten. Koolrabi heeft een hekel aan droogte, al kan de plant er beter tegen dan alle andere kolen.  

Koolrabi is een kool, het toepassen van vruchtwisseling is heel belangrijk. 

 

Oogsten tussen mei en november

Het hangt er natuurlijk van af wanneer je de koolrabi gezaaid of geplant hebt.  

De lekkerste oogst zit in de 'knol' in een jong stadium als hij een doorsnede heeft van ongeveer 10 cm (zoals een tennisbal). Wacht je langer, dan verhout de stengel en neemt de vezeligheid toe. 

De smaak doet denken aan bloemkool en is redelijk zoet. Rauw en gesneden in fijne plakjes maakt koolrabi een frisse salade minder alledaags. Maar ook gekookt kan je met koolrabi lekkere gerechten maken.

Koolrabi is te bewaren in de koelkast voor een paar dagen.