Oud papier: Chinese Bokseropstand in De Boer | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Oud papier: Chinese Bokseropstand in De Boer

Geschreven op 05 augustus 2020. - Nieuws, Erfgoed
Oud artikel uit De Boer

Wij kiezen elke week een artikel uit onze ledenbladen van jaren terug. Je krijgt het zoals het verscheen en dat wekt soms verbazing op! Deze keer gaan we terug naar augustus 1900, da's maar liefst 120 jaar geleden. 

 

 

 

Wie zou denken dat in ons ledenblad De Boer vóór de Eerste Wereldoorlog alleen maar landbouwonderwerpen en organisatienieuws te lezen viel, vergist zich. Vanaf 1899 verscheen er bij De Boer, toen nog een maandblad, een “Godsdienstig en maatschappelijk bijvoegsel” waarin een aantal nieuwsfeiten werden weergegeven en besproken. Juist 120 jaar geleden, in augustus 1900, ging er veel aandacht naar de Bokseropstand in China. Voor wie ooit de filmklassieker “55 dagen in Peking” (met o.a. Charlton Heston en Ava Gardner) zag, gaat er wellicht een belletje rinkelen. Het ging om een bloedige opstand van de traditionele Chinese krachten tegen de westerse mogendheden die in China alleen oog hadden voor hun eigen commerciële belangen.
Niet zozeer het relaas van de feiten loont de moeite om te lezen (hoewel geschiedenis lezen als actualiteit altijd boeiend is), maar wel de gedachtegang van onze voorouders over de rol van de Christenen in China. De relatie tussen Europa en China is altijd complex geweest, … en dat is vandaag zeker niet minder zo.

Veel leesplezier!