Oud papier: om den Vrede te bewaren in 't Huishouden | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Oud papier: om den Vrede te bewaren in 't Huishouden

Geschreven op 15 juni 2020. - Nieuws, Erfgoed
oud papier

Wij kiezen elke week een artikel uit onze ledenbladen van jaren terug. Je krijgt het zoals het verscheen. Sommige teksten doen de wenkbrauwen fronsen, maar dit artikel uit De Boerin van maart 1919 zouden we vandaag “grof” vinden. Dat we dit artikel bovendien in het blad van de Boerinnenbond aantroffen, vraagt wat uitleg.

 

De vrouwenbewegingen zagen pas het licht op het einde van de 19de eeuw in het stedelijk milieu. Hoewel de boomgaard, de moestuin, de stal en het neerhof traditioneel het werkterrein van de boerin waren, richtte de Boerenbond (opgericht in 1890) zich de eerste 20 jaar voornamelijk op de boer. De boerin werd vooral door het ministerie van Landbouw professioneel gevormd in vliegende melkerijscholen en landbouwhuishoudscholen. Toen in 1911 de Boerinnenbond werd opgericht, was dat als afdeling van de Boerenbond. De Boerinnenbond was erg afhankelijk van de paternalistische Boerenbond. De werking was afgestemd op de functies van de vrouw in het landelijke leven: lessen over veeteelt, zuivel en tuinbouw, koken en naaien, opvoeding van de kinderen, hygiĆ«ne en ziekenzorg. Niet in de eerste plaats op emancipatie…
Onderstaand artikeltje illustreert zeker dat de mentaliteit inzake de man-vrouw verhouding op 100 jaar kan evolueren, maar wij kunnen ons niet van de gedachte ontdoen dat zelfs in 1919 dit artikel niet bij alle boerinnen in goede aarde viel. Was het een ondoordachte bladvulling van het laatste moment…?