Ovenheerlijke lasagne! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Ovenheerlijke lasagne!

Geschreven op 26 mei 2020. - Nieuws, Eten en drinken

Ik ben Jef, al 35 jaar werkzaam als consulent bij Landelijke Gilden in de provincie Antwerpen. Vandaag schotel ik jullie een receptje voor, gemaakt door mijn vrouw Gaby: lasagne met asperges, zalm, ricotta en spinazie. Als consulent kom ik in veel lokale afdelingen, waar dikwijls een kookcursus voor mannen op het programma staat. Omdat ik zelf graag in mijn moestuin werk, gaat mijn vrouw aan de slag met spinazie uit eigen serre. Asperges halen we bij de lokale hoevewinkel. Het recept is niet echt moeilijk maar vraagt wel wat tijd om klaar te maken. Gaby en ik zijn alvast fan, het is zeer lekker en laat zich mooi presenteren!  

 

Beginnen doen we in de serre, om kraakverse, mooie spinazie te oogsten. Ook een bezoekje naar de hoevewinkel om mooie, verse asperges te halen, hoort erbij.

 

Het volledige ingrediëntenlijstje voor deze lasagne met asperges, zalm, ricotta en spinazie, voor 4 personen: 

 • 250 g verse lasagnevellen
 • 750 g witte asperges
 • 400 g jonge spinazie
 • 800 g zalmfilet
 • 1 teentje look
 • ½ groentebouillonblokje
 • 250 g ricotta
 • 30 g boter
 • 400 ml volle melk
 • 30 g bloem
 • 100 g gemalen gruyère (wij gebruikten verschillende verse gemalen kazen van de lokale hoevewinkel)
 • 100 g grijze garnalen
 • arachideolie
 1. We beginnen met het schillen van de asperges en het verwijderen van de houterige uiteinden.
 2. Deze schillen en uiteinden zet je onder met 4 dl water en 4 dl melk. Hier voeg je het groentebouillonblokje bij, je laat het koken en een half uurtje zachtjes pruttelen. Nadien zeef je het mengsel zodat je de bouillon kan gebruiken voor de bechamelsaus. 
 3. De asperges snijd je vervolgens in schuine stukjes.
 4. Voor de bechamelsaus neem je 4 dl van de zelfgemaakte aspergebouillon. Je smelt de boter in een kookpotje, je voegt de bloem toe en roert alles tot er een mooie massa gevormd wordt. Nadien voeg je al roerend beetje bij beetje de melk toe, breng dit alles aan de kook en laat het enkele minuutjes doorkoken.
 5. Je verhit de arachideolie in een bakpan en roerbakt de aspergestukjes tot ze beetgaar zijn. Bewaar ze dan apart.
 6. Je pelt de look en perst hem fijn. De spinazie is ondertussen gespoeld. Je roerbakt deze in dezelfde pan, samen met de look en wat extra arachideolie tot de spinazie mooi geslonken is. Voeg de ricotta toe en laten hem smelten. Even proeven en bijkruiden met zwarte peper en zout.
    
 7. De spinazie en de ricotta mix je met 1 dl aspergebouillon tot een smeuïg groen sausje waaronder je nadien de aspergestukjes roert.
 8. De zalm snijd je ondertussen in dunne plakjes. Verwarm de oven voor tot 200°C. 
 9. Je verdeelt de helft van het spinaziesausje met de aspergestukjes op de bodem van een ovenschotel en bedekt het dan met lasagnevellen. Daarboven leg je de helft van de zalm en de andere helft van de spinaziesaus met de aspergestukjes.
 10. Opnieuw wat lasagnevellen erop waarop je de rest van de zalm legt en daarover de bechamelsaus die we met de gemalen gruyère bestrooien (je kan de garnaaltjes erover strooien voor de schotel de oven in gaat  of er achteraf over strooien).
 11. Je zet de schotel 20 minuten in de voorverwarmde oven. Na 20 minuten presenteer je de schotel, versierd met grijze garnalen.

Ik ben blij dat mijn groentjes gewaardeerd  worden en nog meer dat ik lekker kan meesmullen van dit heerlijke recept.

Smakelijk!