Over de brandnetel | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Over de brandnetel

Geschreven op 30 januari 2018. - Nieuws, Tuinieren
kleine brandnetel

Wellicht heeft iedereen de kwalijke reputatie van een brandnetel al aan den lijve ondervonden. Een live-experiment is dan niet meer aan de orde. De bladeren en stengels van de plant zijn volledig bedekt met fijne brandharen. Bij aanraking breken ze meteen en het netelgif dringt in de huid.

Het onbehaaglijke gevoel na geprikkeld te zijn, is alom gekend. Het is net hetzelfde netelgif als bij kwallen. Maar er zijn ook goeie kantjes aan de plant. Laten we daar even bij stilstaan

 

9 toepassingen

Er zouden zeker 100 manieren zijn om brandnetel nuttig te gebruiken. Sommige toepassingen kennen we nog, andere zijn in onbruik geraakt. In elk geval, al heel lang wordt brandnetel door de mens gebruikt. Hippocrates (de grondlegger van de geneeskunde) kende de heilzame werking al. Dus waarom zouden we de mogelijkheden van deze plant niet opnieuw benutten?

 

Brandnetel als geneesmiddel

Brandnetel werkt vochtafdrijvend, bloedvormend, bloedreinigend, ontstekingsremmend. Het prikkelt de stofwisseling en wordt vaak gebruikt om voorjaarsmoeheid te bestrijden. Het is een onderdeel van theemengsels tegen reuma, jicht of gal- en leverproblemen. Een dagelijks kopje brandnetelthee zorgt voor een gave huid. Brandnetel wordt vaak gebruikt in homeopathie.

 

Brandnetel in de keuken

De jonge brandneteltoppen van planten die 15-20 cm hoog zijn kan je eten. En maart-april is daarvoor het uitgelezen moment. Uiteraard snijd je ze af met dikke handschoenen aan. De oogst wassen doe je niet met de hand, gebruik een houten lepel om te roeren in de wasbak. Daarna te koken in het aanhangende vocht, fijnhakken en kruiden. Andere toepassingen zijn: thee of soep. Brandnetelkaas kan je tegenwoordig in de supermarkt kopen.

 

Brandnetel als schoonheidsproduct

Speciaal voor vet haar of wie last heeft van haaruitval. Een tonic op basis van brandnetel kan je zelf maken. Een handvol verse brandnetel in ¼ liter water, 2 uur laten sudderen. Zeven, uitdrukken en afvullen in flesjes. Wrijf met een ruimte hoeveelheid ’s avond je haardos in. Het wordt zacht en glanzend.

 

Brandnetel als vezel

Net zoals vlas en hennep kan ook brandnetel gebruikt worden voor de productie van touw of kleding. Het werd bijvoorbeeld in de Eerste Wereldoorlog gebruikt om soldatenkledij van te maken bij gebrek aan katoen. Ooit zijn de mogelijkheden onderzocht om er papier mee te maken, maar dat bleek niet zo rendabel te zijn.

 

Brandnetel als verfstof

Een afkooksel kan stoffen kleuren. De tint is groengrijs.

 

Brandnetel als dierenvoeder

Uiteraard mijden de meeste dieren de netel als de pest. Maar in gedroogde toestand vinden ze het een lekkernij. Je kan gerust een portie afsnijden en drogen voor de kippen of konijnen. Vermaal de gedroogde plant (het prikt dan niet meer zo fel) en meng regelmatig een beetje in hun voeder. Kippen zouden meer eitjes leggen en een mooi verenkleed krijgen. De konijntjes krijgen er een superzacht, fluwelig pelsje van. Hun algemene conditie gaat erop vooruit.

 

Brandnetel als brandstof

De oude Egyptenaren kenden deze toepassing al. De rijpe zaden bevatten olie om een lamp brandend te houden. Nadeel: het verzamelen van de afgevallen zaden is geen lachertje.

 

Brandnetel in de tuin

Netels groeien daar waar heel veel stikstof of fosfaten in de grond zitten, dit zijn de belangrijkste voedingselementen van een plant. Als dat voorraadje opgebruikt is, verdwijnen ze geleidelijk. Brandnetelgier is een beproefd middel om sterkere planten te bekomen en ziekten of plagen te weren.

 

Brandnetel als dierenvriend

Heel wat insectensoorten leven uitsluitend van netels. De meest gekende zijn vlinders (dagpauwoog, kleine vos). Vliegen zijn hierop een uitzondering, ze verfoeien de geur van brandnetel. Dus een bundeltje verse netels houdt lastige vliegen op afstand. Naar verluid zouden ook kikkers niet zo tuk zijn op brandnetels. Waaraan zou dat liggen?