Overrijpe bananen? Bak eens een bananenbrood! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Overrijpe bananen? Bak eens een bananenbrood!

Geschreven op 09 september 2020. - Eten en drinken
bananenbrood

Iedereen heeft het wel eens voor. Bananen die meer dan rijp zijn waardoor ze maar al te vaak op de compost of in de vuilbak belanden.

 

 

 

 

Toch zijn er verschillende dingen die je met overrijpe bananen kunt doen:

  • Snijd ze in stukjes en steek ze in de diepvries. Hier kan je later een lekkere smoothie mee maken.
  • Maak er bananenbrood van. Dit kan trouwens ook perfect later als je de stukjes eerst invriest.

Ik ben Stefanie, en normaal begeleid ik lokale afdelingen van Landelijke Gilden in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, maar vandaag laat ik jullie zien hoe ik lekker (én gemakkelijk) bananenbrood maak. Uiteraard kan dit op verschillende manieren maar omdat het mij vaak aan tijd ontbreekt, gebruik ik een mix waar je slechts nog enkele ingrediënten aan dient toe te voegen en deze te mixen.

Ik kies voor de Banana bread baking mix van Bio Today omdat deze vol zit met goede, gezonde ingrediënten zoals volkoren speltmeel, lijnzaadmeel, stukjes walnoot, wijnsteenbakpoeder, kaneel en zout.

Wat heb je nodig?

  • Banana bread baking mix  (Delhaize)
  • 3 bananen
  • 4 eieren
  • 60 ml (amandel)melk
  • 50 ml honing
  • 80 g rozijnen of blauwe bessen
  • 140 zonnebloemolie of kokosolie
  • Indien gewenst amandelschilfers

De bereiding zelf is heel eenvoudig: je doet de bakmix in een kom en voegt daarbij alle ingrediënten met uitzondering van de stukjes banaan. Je mixt alles goed tot een glad beslag en voeg dan de stukjes banaan en blauwe bessen toe waarna je nogmaals mixt. Je doet de mix in een ingevette of met bakpier beklede bakvorm en kan deze indien gewenst nog af werken met amandelschilfers.

Daarna plaats je het in een voorverwarmde oven van 170 °C. Het bananenbrood dient 60 minuten te bakken. Na deze 60 minuten prik je met een stokje in het bananenbrood om te kijken of er nog restanten aan je stok blijven hangen. Indien niet, is het bananenbrood klaar en laat je het afkoelen op het aanrecht.

Ik eet het bananenbrood graag als een sneetje brood bij het ontbijt besmeerd met lekkere zelfgemaakte confituur maar je kan het ook perfect als tussendoortje eten. Het brood houdt zich een 4 tal dagen maar je kan het ook perfect in plakjes invriezen!

Geen bananen meer op de composthoop, da's minder voedselverspilling!