Menu

Terug naar Actualiteit >Palmkool

Geschreven op 07 december 2018. - Nieuws, Tuinieren
palmkool 'Cavolo Nero'

Dit is een schitterende plant voor de wintermoestuin en ontzettend lekker in de keuken op een moment dat er weinig vers te plukken is. ‘Cavolo nero’ is een Italiaanse boerenkool met een palmboomvormige groeiwijze.

 

Lang op voorhand zaaien

Zoals alle koolsoorten heeft ook deze versie een lang groeiseizoen. Voor een winterse oogst moet je al zaaien in juni. Zaai dunnetjes in volle grond of in potjes. In elk geval moeten de planten eens ze 5 blaadjes hebben, op voldoende afstand van elkaar uitgeplant worden. Hou de hele periode de planten afgedekt met een net: duiven en slakken zijn dol op het jonge groen.

 

Plantjes kopen

Sla je het opkweken van jonge koolplanten liever over, koop dan plantgoed. Vanaf september vind je jonge koolplanten in het tuincentrum. Die plant je meteen op de juiste afstand in de tuin (50x60 cm). Dek het plantgoed meteen af met een net.

 

Teelttips

De plant wordt minstens een meter hoog. Geef ze dus bij het uitplanten voldoende ruimte, zeker 50 cm in alle richtingen. Zet de planten tot aan het eerste blad in de grond. Daarna veel water geven. Zeker als het de volgende dagen droog blijft, goed gieten.

‘Cavolo Nero’ kan zonder probleem tegen de koude en het slechte weer. Decoratief is de plant ook, met een donker groene bladkleur en de speciale vorm.

 

Oogst en eet

Vanaf oktober kan je al uitkijken naar de oogst. Er wordt geplukt van buiten naar binnen zodat er steeds jonge bladeren gevormd worden, want deze boerenkool blijft groeien in de winter! Oogsten doe je zodra de bladeren 15 cm lang zijn. Of meer! De dikke nerf haal je weg en het bladgroen laat zich heerlijk verwerken in stoofpotjes, stoemp of in de pasta saus (met room en look).