Menu

Terug naar Actualiteit >Pannenkoeken op lichtmis!

Geschreven op 02 februari 2018. - Nieuws, Erfgoed, Eten en drinken, Zingeving en solidariteit
Pannenkoeken op lichtmis

 

De donkerste dagen zijn voorbij en de lente staat voor de deur. Op 2 februari is het Maria-Lichtmis: tijd om kaarsjes aan te steken en pannenkoeken te smullen!

 

 

Lichtmis?

Op 2 februari is het Maria-Lichtmis en wordt de terugkeer van het licht gevierd met pannenkoeken en kaarsjes. De ronde, goudkleurige pannenkoeken symboliseren de zon.

Lichtmis betekende vroeger ook dat het werk op de boerderij stilaan werd hervat. De komst van nieuwe boerenknechten en het hernemen van het veldwerk werd gevierd met een pannenkoekenfeest. Dat we vandaag nog steeds pannenkoeken eten op Lichtmis is een gevolg van deze traditie.

Extra: Lichtmis in 60 seconden

Wat is het christelijke feest Maria-Lichtmis? Wat wordt er precies gevierd? Waar komt het vandaan? En bovenal waarom worden er dan pannenkoeken gegeten? 

>> Kom het op 60 seconden te weten, klik op het filmpje hiernaast.

 

 

Een pannenkoek voor jou?

Wat vaststaat is dat er op die dag, in de meeste Europese landen, al van oudsher pannenkoeken worden gebakken. Vandaar ook het gezegde: ‘Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm.’

Heel wat van onze afdelingen serveren pannenkoeken in de periode van lichtmis. Check onze agenda wanneer je er zelf bij wil zijn. Of maak je ze liever zelf?

 


Recept pannenkoeken

Ingrediƫnten (12-15 pannenkoeken)

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker (8 g)
  • boter

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een kom en meng met de suiker. Maak in het midden van de bloem een kuiltje, waarin je de eieren en melk door elkaar klopt. Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa.

Smelt wat boter in een pannenkoekenpan. Schep er net genoeg beslag in om geen te dikke pannenkoeken te krijgen. Laat het beslag in de pan rondlopen, totdat de bodem overal bedekt is. Bak de pannenkoeken tot de bovenkant droog is en kleine blaasjes vertoont. Draai dan om en bak de onderkant. Dien warm op met suiker, siroop of confituur.

Bron: Ons Kookboek, KVLV.


 

 

Kinderzegen

De joodse wet verplichtte ouders vroeger om hun eerstgeborene aan de Heer op te dragen. Maria en Jozef gingen 40 dagen na de geboorte van Jezus op bedevaart naar de Tempel van Jeruzalem.

Het is vandaag nog steeds de gewoonte om, wanneer kinderen gedoopt worden, hen ‘op te dragen’ aan Maria en haar moederlijke bescherming te vragen over het pasgeboren leven dat ouders in handen is gegeven.

Heel wat parochies nodigen de dopelingen van het laatste jaar uit voor een viering met kinderzegen.

 


God, onze Vader,
Jozef en Maria hebben hun kind Jezus na de geboorte naar de tempel gebracht,
om uw zegen te vragen en het aan U toe te vertrouwen.

Vandaag volgen wij hun voorbeeld:
Wij vragen U:
zegen en behoed alle – jonge – mensen.
Geef hen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan,
dat zij ervaren wat jouw naam, Jahweh, betekent, namelijk: ‘Ik ga met je mee’.
Dat alle mensen rijk mogen zijn aan goedheid, waarheid en rechtvaardigheid,
dat de belofte die in eenieder is gelegd: liefdevolle mensen zijn die vrede stichten en vreugde brengen,
waar mag worden, iedere dag weer.