Pasen in Catalonië | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Pasen in Catalonië

Geschreven op 02 april 2021. - Nieuws
Pasen in Catalonië

Catalaanse tradities zijn verschillend van die in Zuid-Spanje, waar je de gekende processies hebt. Toch vieren ze in Catalonië de Goede Week intenser dan hier in België. Met Goede Vrijdag zijn bijv. alle winkels dicht en werkt men niet.

 

 

 

Palmzondag is het begin van de Heilige Paasweek en op de markt kan je (witte) palmstengels kopen. De traditie vraagt dat de meters deze kopen. De takken gaan mee naar de viering met Palmzondag, waar de priester deze zegent. Dit gebeurt nog buiten, waar men de intocht van Jezus in de stad, naspeelt. Mensen plaatsen deze takken binnen of op hun balkon om zo hun huis te beschermen.

 

De Mona de Pasqua, een traditie uit de 15de eeuw, is een ronde paastaart (cake of kransbrood) waarop oorspronkelijk hardgekookte eieren in hun schaal worden geplaatst. Nu wordt het gewone ei vaak vervangen door een chocolade ei. De peter doet aan zijn petekind op paaszondag een ‘mona’ cadeau.

 

De viering met Pasen is een Paaswake, die nog ’s nachts plaatsvindt.

Met paasmaandag trekt een groep kinderen en jongeren traditie getrouw van huis tot huis. Dit gebeurt in de dorpen vaak met kinderen op een aanhangwagen, mét tractor! Dit zou je bij ons niet meer kunnen voorstellen. Zij zingen liedjes over de ‘Maagd Maria’ en halen geld op voor de parochie.