Pasen werd niet uitgesteld dit jaar | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Pasen werd niet uitgesteld dit jaar

Geschreven op 09 april 2020. - Nieuws, Zingeving en solidariteit

Er valt me iets op de laatste dagen, of zeg maar weken: telkens ik aankom bij de broodautomaat om de hoek, ben ik opgelucht dat er nog een brood in zit. ‘Oef, brood voor morgenvroeg’, om het met de woorden van Bart Peeters te zeggen. Natuurlijk, ook in niet-coronatijden heb je een kans dat de broodautomaat leeg is, meestal omdat je niet vroeg genoeg gegaan bent. En ja, ik weet ook wel dat er met de levering geen probleem is of wat dan ook. Maar toch ben ik nu meer opgelucht dan enkele weken geleden. Want wat als het er niet meer is? Dan ga ik naar de bakker nog wat verderop en schuif aan in de wachtrij op de stoep, op anderhalve meter van mekaar, met maar één iemand achter de toonbank in plaats van drie. Het is plots minder evident, je gaat niet meer even naar de bakker, het is een hele onderneming geworden. En wat als daar ook alles weg zou zijn? Ach ja, dan maar cornflakes. Die staan altijd in mijn kast en bewaren gelukkig lang.

Het is een redenering die ik tot voor kort niet hoefde te maken. Heel deze situatie zet ons met beide voeten op de grond: plots leren we tevreden zijn met kleine dingen. Gewoon met een brood. Of met een wandeling in de buurt. Die doet plots even veel deugd dan een verre vakantie. Tevreden zijn met het essentiële, dat is wat deze coronacrisis ons leert.

We moeten er soms terug naar op zoek in deze quarantaine, naar de essentie. We zoeken naar een nieuwe balans werk-privé, naar nieuwe manieren om mekaar te tonen hoeveel je voor mekaar betekent, ook al kan je bij die persoon niet langsgaan. We zoeken naar een zinvolle invulling van onze dag nu alle activiteiten zijn uitgesteld.

Wat niet uitgesteld werd, zelfs niet dit jaar, is Pasen. De hoop kan en mag je niet uitstellen. De hoop dat het beter wordt, de hoop die je goesting laat krijgen in het leven, de hoop dat liefde voor mekaar ons leven ten goede zal veranderen. Wees er maar zeker van, ons leven zal veranderen, hoe dan ook. Kinderen ontdekken wat creatief zijn is, dat kampen bouwen onder de tafel ook superleuk is. Werkende mensen ontdekken thuiswerken, een wereld zonder files en niet in het minst de levering van lokale producten aan huis. Ouderen worden expert in het gebruiken van Whatsapp, het is dan ook de enige manier om hun kleinkinderen te zien. Bovenal leren we om dankbaar te zijn. Dankbaar voor een vriend die een luisterend oor biedt over de telefoon, dankbaar voor de buurman die je als enige nog in levende lijve tegenkomt en over de haag naar je zwaait, dankbaar voor de dokters en verpleegsters die zorgen voor de allerzwaksten. Dankbaar voor ons mooie dorp, waar we de laatste weken wandelingen hebben kunnen maken langs weggetjes waar we anders niet zouden komen. Dankbaar voor de bakker en de boer, want zonder hen geen brood voor morgenvroeg.

 

Nathan Rijnders
Pastoraal vormingswerker BB&LG