Menu

Terug naar Actualiteit >Passie voor Gin in Emblem

Geschreven op 27 september 2016. - Ledenblad Buiten, Eten en drinken
Gin van Patrick Alhiers

Gin is een hip drankje. Zowat elke drankkaart laat je kiezen uit smaken die tot de verbeelding spreken. Patrick De Keersmaecker verwerkt zijn eigen tuinkruiden in de Gin Forest-Spirits.

 

 

Van CEO tot ginmaker

Patrick De Keersmaecker, gepensioneerd CEO van een groot Antwerps havenbedrijf, kocht destijds een oude hoeve met een aanzienlijke hoeveelheid grond (3,5 ha) vol fruitbomen. Nadat zijn bedrijf overgenomen werd, laste hij een rustperiode in. Op dat moment kreeg de tuinmicrobe hem te pakken.

Jurgen Lijcops, zaakvoerder van The Glorious in Antwerpen, kocht al jaren zijn gebak bij Patricks vrouw. Op een dag vroeg hij Patrick om exclusief voor hem een gin te maken met de kruiden uit zijn tuin.

Patrick maakte al cider van appelen uit zijn boomgaard en was dus vertrouwd met het stoken van alcohol. De gin bleek een schot in de roos, want in plaats van 1.000 flessen produceerde hij in zijn eerste jaar al 40.000 flessen gin!

Toevallig ontstaan

Als gevolg van een handelsembargo  dat moest voorkomen dat er sterke drank van buiten het Verenigd Koninkrijk de grens over kwam, stookten veel boeren uit het Verenigd Koninkrijk destijds zelf. Om de slechte smaak van hun zelfgemaakte brouwsels te verbloemen, voegden ze er kruiden aan toe. Zo is de eerste gin ontstaan.

Ondertussen is het maken van gin haast een kunst geworden. Bij het bezoek aan Patricks destilleerderij zie je meer dan honderd destillaten met allerlei smaken, van klassieke fruitsoorten tot exotische kruiden. Alle destillaten worden apart gemaakt en met de grootste zorg gecontroleerd om perfectie na te streven. Je merkt dat ze hier gepassioneerd werken en dat ze geen massaproductie maken waarvoor ze alles aankopen. De kruiden komen rechtstreeks van het veld en worden verwerkt in een natuurlijk en ongeforceerd proces.

Is het verhaal van Forest-Spirits af?

Patrick heeft nog heel wat plannen. Er wordt volop gewerkt aan uitvoer naar China en tegelijkertijd breidt hij zijn appelciderproductie uit, want deze ambacht mag niet verloren gaan.

Bestel je ergens een gin tonic? Kijk dan eens of er op de kaart geen Forest Dry Gin staat. Van die gin weet je zeker dat hij met passie en liefde gemaakt werd!

Meer info: www.forest-spirits.com


Win de ‘Forest Dry Gin Autumn’ of een 'Forest Dry Gin Giftpack'!

Momenteel bestaat het gamma uit zeven soorten gin, die stuk voor stuk perfect uitgebalanceerd worden om in de juiste periode van het jaar het gewenste gevoel op te roepen. De ‘Forest Dry Gin Autumn’ is bijvoorbeeld een complexe en kruidige gin door het toevoegen van 24 kruidendestillaten, met een aroma en smaak waarin peer, lavendel en mandarijn domineren. Je kan deze gin of een ‘Forest Dry Gin Giftpack’ winnen door voor 20 oktober deel te nemen aan onze wedstrijd 'Forest Spirits'.