Menu

Terug naar Actualiteit >Pastinaak

Geschreven op 31 december 2018. - Nieuws, Tuinieren
pastinaak, vers uit de tuin

Pastinaak is een vergeten groente die er uit ziet als een witgele wortel. Het is een typisiche wintergroente die gerust in de grond mag blijven tot aan de oogst. Zo kan je tot januari of februari steeds vers oogsten, als het niet te nat is of vriest.  Een vergeten pastinaak zal het jaar erop prachtig bloeien met gele schermbloemen.

 

Een volgroeide plant kan tot anderhalve meter hoog worden

Maar het is de ondergrondse wortel die geoogst en gegeten wordt.

 

Waar en wanneer?

Zet pastinaken op een lichte vochthoudende grond op een plekje dat snel opwarmt in de zon. Zaai van maart tot mei, op 1 cm diepte. Hark de grond fijn, verwijder grove delen of stenen. Maak een ondiepe voor met de tip van een handschopje.

 

Hoe zaaien?

Als de grond droog is, maak je de voor nat met een gieter. Laat het water even intrekken voor je gaat zaaien. Strooi de zaden gelijkmatig uit over de voor, ongeveer 10 cm uiteen. Als je meerdere rijen wil zaaien, maak dan de volgende voor op 35 cm afstand. Bedek de zaden met een centimeter grond of compost. Gebruik de gieter met broes om de grond lichtjes te bevochtigen. Pastinaak kiemt traag, het kan tot 2 weken duren eer je wat ziet gebeuren. Probeer daarom gelijktijdig radijzen in de rij te zaaien, die zijn na 4 weken al oogstklaar.

 

Hoe uitdunnen?

Indien de jonge planten  te dik opeen staan, kan je dunnen. Geef het rijtje eerst water om de plantjes makkelijker te kunnen uittrekken. Haal plantjes weg tot de overblijvers 15-20 cm uit elkaar staan in de rij. Je kan proberen om de weggehaalde plantjes elders over te planten, maar doorgaans lukt dat niet zo goed bij een wortelgewas zoals de pastinaak.

 

Hoe verzorgen?

  • Probeer de pastinaken bij droge periodes regelmatig water te geven.
  • Zet geen pastinaak op een natte koude grond, daar houden ze niet van.
  • Hou de omgeving vrij van onkruid.

 

Hoe oogsten?

De oogst kan beginnen als de bladeren van de pastinaken beginnen te verwelken, dat is ten vroegste vanaf september. Veeg wat grond van de wortel om te controleren of de pastinaak dik genoeg is om te oogsten. Haal eerst de dikste wortels weg, de overblijvers kunnen nog wat verder groeien.

De oogst kan je spreiden over de hele winter, dan eet je altijd vers. Denk er dan wel aan om in het najaar het rijtje pastinaken te markeren want als de bladeren weg zijn, zijn de wortels moeilijker te vinden.

Bewaar een verse pastinaak een week in de frigo. De smaak van een gekookte pastinaak is zoet.