Menu

Terug naar Actualiteit >PIT-leestip: Gered door de boomkikker

Geschreven op 13 oktober 2022. - Maatschappelijke dossiers, Tuinieren
Gered door de boomkikker - Ignace Schops

In het boek ‘Gered door de boomkikker’ brengt Ignace Schops een visie op hoe industrie, landbouw, politiek en lokale en globale economie elkaar kunnen versterken om te investeren in onze planeet en onze toekomst.

 

Stof tot nadenken

Dit boek lees je niet in één ruk uit. Het geeft stof tot nadenken, overwegen, besluiten. In het eerste hoofdstuk krijg je zicht op hoe we denken over de natuur, vervolgens worden oplossingen voor klimaat, landbouw en biodiversiteit aangekaart en wat dit juist betekent. Het beschreven (re)connectionmodel kan inspiratie bieden voor een ecologische en economische aanpak. Is dit model niet te idealistisch en is het wel haalbaar, zal je je afvragen? Volgens Ignace is dit de foute vraag. “Is dit noodzakelijk?” is de juiste vraag. Tenslotte haalt de schrijver in het boek aan wat we zelf allemaal kunnen doen.

Heb boek benadert de aanpak van het wijzigend klimaat en de verschillende betrokkenen vanuit een samenwerkende invalshoek. Enkele illustraties en grafieken geven een beter zicht op cijfers en tendensen. De sterk geschreven quotes die regelmatig in dit boek opduiken blijven ‘hangen’ en nodigen uit tot lezen.

Ignace Schops is directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen, eredocter aan de Universiteit Hasselt en Oshoka Fellow. In 2008 kreeg hij met de Goldman Environmental Prize de ‘groene Nobelprijs’.

Onze planeet heeft geen mensen nodig om te overleven, maar wij mensen kunnen niet zonder een leefbare planeet. - Ignace Schops