Menu

Terug naar Actualiteit >Pittige radijsjes, snelle groeiers

Geschreven op 13 april 2017. - Nieuws, Tuinieren
radijzen uit de schooltuin

Een groente die iedereen kent, een ideale vorm en kleur heeft om creatief mee te zijn en zeer snel te oogsten is. Wat moet je nog meer hebben? Enkele centimers grond misschien?

 

 

Niet altijd rood en rond

Er zijn ook ovale, gele, witrode of witte radijzen. De smaak varieert evenzeer. Er zijn bovendien soorten die in de winter of meer in het zomerse seizoen gezaaid kunnen worden. Radijzen kiemen na een week en zijn in ideale omstandigheden na vier weken te oogsten.

 

Waar en wanneer

  • Wacht tot maart om meteen buiten te zaaien. Zaai ondiep (0,5 cm), 2 cm uit elkaar en 15 cm tussen de rijen.
  • Pas je vruchtafwisseling toe, reken de radijzen dan tot de gewasgroep van de wortel- en knolgewassen.

 

Hoe zaaien?

  • Zaai rechtstreeks in volle grond.
  • Trek met een plantschopje een sleuf van 5 cm diep. Verdeel het zaaizaad dunnetjes langsheen de sleuf. Doe een fijn laagje aarde erover.
  • Gebruik de gieter met broes om water te geven.

 

Hoe verzorgen?

  • Radijzen zijn snelle groeiers. Hou ze in de gaten, ze zijn oogstklaar voor je het weet!
  • Als de zaailingen te dicht opeen staan, moet je uitdunnen. Wacht tot de plantjes minstens 4 blaadjes hebben en verwijder dan plantjes tot de overblijvers op ongeveer 3 cm van elkaar staan.
  • Water geven bij droogte.

 

Hoe oogsten?

  • Radijsjes zijn het lekkerst als ze ongeveer 1,5 cm dik zijn.
  • Neem het bladgroen vast vlakbij het knolletje en trek de radijs uit de grond.

 

Speciaal voor...

Schooltuin Zeker doen omdat ze bijna zichtbaar groeien. Teeltfiche (pdf)
Warme tuin Er bestaan ook roze, gele en paarse exemplaren Teeltfiche (pdf)