Plant vroege aardappelen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Plant vroege aardappelen

Geschreven op 18 maart 2021. - Nieuws, Tuinieren
aardappelen telen

Wat is er heerlijker dan genieten van de eerste nieuwe aardappelen uit eigen tuin? Zelf vroege aardappelen telen is niet moeilijk. Bovendien beperkt de korte groeiperiode de kans op ziekten. Belangrijk is het tijdstip waarop je ermee begint en dat is nu aangebroken.

 

Bereid de pootaardappelen eerst voor

Voorgekiemde pootaardappelen geven een voorsprong in de teelt. Ze kiemen in het licht en bij een temperatuur van 10 °C. Na twee tot drie weken in een bakje hebben ze genoeg scheuten gevormd.

Bij het planten moeten de meeste scheuten omhoog wijzen. Dat gebeurt in volle grond en in rijen op een afstand van 30 cm. Bedek de knollen vervolgens met een laagje grond en een vliesdoek tegen de vorst. Als de bladeren 20 cm hoog zijn, mag je aanaarden. Zo blijven de aardappelen bedekt en worden ze ook niet groen.

Aardappelen planten in een container of in een grote zak is ook mogelijk. Zorg dan voor minstens 15 liter teelaarde of compost per plant. In de loop van het groeiseizoen ga je ook deze planten aanaarden en water geven als dat nodig is.

Vanaf mei zijn de knollen oogstbaar, daarvoor moet het loof helemaal niet afsterven. Haal de aardappelen uit de grond wanneer ze dik genoeg zijn. Het vel mag niet meer groen kleuren, maar overwegend geel.

Schillen hoeft niet: na een goede schrobbeurt kan je lekker smullen!