Menu

Terug naar Actualiteit >Planten inpakken voor de winter

Geschreven op 15 oktober 2021. - Nieuws, Tuinieren

Help koudegevoelige planten om de winter door te komen. Het is altijd afwachten of en hoe diep het kwik onder nul gaat zakken. Probeer om je terrasplanten zo lang mogelijk buiten te laten staan, maar wees alert en grijp meteen in indien nodig.

 

Observeer het weer en hou vliesdoeken, oude lakens, stro of droge bladeren bij de hand. 

 

In pot of in volle grond?

Het voordeel van terrasplanten in pot is dat je ze oppakt en binnen zet als het te koud of te nat wordt voor hen. Het nadeel is dat je plaats moet hebben om ze te zetten en dat deze planten niet graag overwinteren in het donker of op een te warme plek. Planten in volle grond zijn veel beter bestand tegen de koude, zelfs al zijn het planten die volgens het boekje niet geheel winterhard zijn. Toch moet je ook deze planten een handje helpen en voorbereiden op een winteroffensief.  

Palmbomen hebben een groot handvormig blad, bij de ene soort is dat al wat steviger dan bij de andere soort. Indien het om jonge planten gaat die nog niet veel koude ondervonden hebben, kan je hun stam en groeipunt inpakken met vliesdoek, stro en droge bladeren. Je kan ook de palmbladeren bijeenbinden zodat ze steviger tegen de wind en sneeuw kunnen. 

Olijfbomen staan niet graag in het donker, toch moet je ze tijdens de koudste dagen beschermen met een vliesdoek of oud laken. Planten in potten hebben de neiging om bij veel wind omver te vallen. Neem je voorzorgen. 

Bananenbomen bevriezen meteen als de temperatuur het vriespunt nadert. Bij de meest winterharde soorten hoeft dat geen probleem te zijn om door te leven. Hun ondergrondse wortel geeft nieuwe scheuten in het volgende voorjaar. Als je de stam wil behouden op een bepaalde lengte (want je wil volgende jaar uitpakken met de grootste bananenboom van de straat) dan zet je een draadnet rond de plant en vul je die op met afgevallen bladeren, zo hoog als je de stam wil hebben. Alle uitstekende bananenbladeren knip je af.  

Phormium of Nieuw-Zeelands vlas kan best tegen een stootje winterkoude, zeker de grote oudere planten. Alleen worden hun bladeren zo lelijk beschadigd door wind, regen of sneeuw. Het kan al helpen als je de bundel bladeren bijeen bindt.