Menu

Terug naar Actualiteit >Plantensteunen maken

Geschreven op 04 mei 2016.
plantensteunen uit eenvoudig materiaal

Sommige planten worden zo hoog of zwaar dat ze gemakkelijk omvallen bij regen of wind.

Er zijn heel wat manieren om ze te ondersteunen. Laat de fantasie werken en knutsel samen met de kinderen je eigen unieke schooltuinplantensteunen. 

 
 
Breng de steunen tijdig aan als de planten nog klein zijn, dan wordt de constructie in een mum van tijd overgroeid.
Een wigwam van bamboestokken of lange takken is ideaal voor klimplanten (reukerwt, Cobaea). Het is zelfs decoratief. Zet de stokken goed vast in de grond, zodat ze niet omver vallen als ze volledig bedekt zijn met bloemen.
Ook spiraalvormige tomatensteunen kunnen voor heel wat klimplanten gebruikt worden.
Individuele planten van een eigen steun voorzien, is alleen nodig voor grote bloemen, zoals zonnebloemen of delphiniums.
 

Een takkendak met sluitsteen

Bewaar in de loop van het jaar de takken van snoeiwerk (Cornus, hazelaar, wilg) en prik ze met enkele tezamen in de grond. Klimplanten vinden er steun aan en eens in groei zie je er niet veel meer van. Om kinderoogjes te sparen, kan je een klein terracottapotje over het uiteinde van de stokken zetten als een soort sluitsteen. Geef dit misschien een leuke kleur.
 

Kleine pergola

Voor planten met zachte stengels span je een nylonnet met grote gaten horizontaal tussen vier stevig geplante stokken op 30-45 cm boven de grond. De planten groeien er door.
Een netwerk van bamboestokken is dan weer goed voor een groot blok van planten. Plant een bamboestok in de vier hoeken en bind er lange stokken aan vast, zodat ze een rechthoek vormen van horizontale steunen.