Menu

Terug naar Actualiteit >Plattelandsacademies 2019 - mobiliteit

Geschreven op 11 januari 2019. - Nieuws, Maatschappelijke dossiers

Plattelandsacademie, thema mobiliteit
Hoe gaan we mobiliteitsarmoede op het platteland tegen? 

Op 1 januari 2019 gingen er in Vlaanderen 15 nieuwe vervoersregioraden van start. In deze raden zijn alle gemeenten vertegenwoordigd. De vervoersregioraden adviseren onder meer welke buslijnen uitgebreid worden en welke eventueel afgebouwd worden. Het is ondertussen duidelijk dat de Lijn terugplooit op de hoofdlijnen en de dienstverlening – vooral op het platteland – zal afgebouwd worden. Deze afbouw moet ondervangen worden door het zogenaamde ‘vervoer op maat’. Vanaf eind 2019 zal de Lijn haar nieuwe dienstregeling voorbereiden. Die start – normaal samen met het vervoer op maat – op 13 december 2020.

Landelijke Gilden komt op voor een aangepast openbaar vervoer op het platteland. Maar hoe moet dat ‘aangepast openbaar vervoer’ en dat ‘vervoer op maat’ eruit zien? Om de verschillende vervoersregio’s te inspireren zetten we onze ideeën uiteen in elke provincie. We organiseerden een Plattelandsacademie met een inleiding op het begrip basisbereikbaarheid en gingen in dialoog met andere partners. De voorziene Plattelandsacademies zijn intussen afgelopen. Van verschillende sessies vind je hieronder echter wel een verslag terug. 

Je kon erbij zijn op:

Ook onze collega's van het innnovatiesteunpunt zetten hun schouders onder duurzame mobiliteit, met de focus op het oprichten van buurtpunten.