Menu

Terug naar Actualiteit >Plukvers. Meer dan 1000 leerlingen kruipen in de huid van de fruitteler

Geschreven op 06 oktober 2017. - Nieuws, Landbouw
Plattelandsklassen biedt de hele maand oktober workshops aan op fruitteeltbedrijven voor leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Plattelandsklassen, onze landbouweducatieve dienst, organiseert in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant ‘Plukvers’. Gedurende de hele maand oktober bieden ze workshops aan op fruitteeltbedrijven voor leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Gezonde voedingsgewoonten

Dat gezonde voeding belangrijk is, weet iedereen. Ook scholen doen hun best om leerlingen en ouders daarvan bewust te maken. Denk maar aan de wekelijkse fruitdag. Het aanbieden van gezonde voeding alleen volstaat echter niet om tot gedragsverandering te komen. Willen we kinderen én hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie.

20 scholen tekenden in op 'Plukvers'

De provincie Vlaams-Brabant gaf alle scholen uit de provincie de kans om in te tekenen op het aanbod ‘Plukvers’. 20 scholen gingen enthousiast in op dit aanbod en zullen zo samen met meer dan 1000 leerlingen kunnen proeven van de kennis, wetenschap en techniek aanwezig op een fruitteeltbedrijf.

Wat smaakt er beter dan een appel of peer, die je zelf hebt geplukt? Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen?

Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw

Workshops

De workshops gaan door in oktober op één van de volgende fruitteeltbedrijven:

 • Jan Vandervelpen in Bierbeek,
 • fruitbedrijf Jan en Chris Martens-Vandersande in Rotselaar,
 • Torenhof - De Ryck Ann in Merchtem,
 • fruitbedrijf Luc en Lea Billens-Van Laer in Gooik,
 • Stephan Veulemans in Kortenaken,
 • Fruit Vanhellemont in Tielt-Winge,
 • Healthy Fruit BVBA in Geetbets.

Leerlingen kunnen er echt aan de slag. Ze leren er hoe ze appelen en peren best plukken, ze proeven appelen, leren het suikergehalte meten en persen hun eigen sap. Ondertussen steken ze ook heel wat op over fruitteelt, gezondheid en techniek.

Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid.

In een doorschuifsysteem doorlopen de leerlingen in groepjes 5 workshops waarbij telkens het zelf ervaren en beleven voorop staat.

Volgende thema’s komen aan bod:

 • plukken
 • rijpheid bepalen
 • proeven
 • persen
 • bewaren.

Educatieve bundel

Op basis van de workshop maakte Plattelandsklassen vzw een educatieve bundel. De leerkrachten kunnen hiermee achteraf in de klas aan de slag. Daarnaast is er ook een educatieve koffer ontwikkeld voor de fruittelers om hen in de toekomst te ondersteunen in het opzetten van dit initiatief op eigen houtje. Zo hoopt Plattelandsklassen dat deze actie, die nu aan haar 2de editie toe is, een duurzaam karakter krijgt vanuit de sector zelf.

Meer info:
www.vlaamsbrabant.be/plukvers
www.plattelandsklassen.be