Menu

Terug naar Actualiteit >Plus-Plek Heusden wordt omgedoopt naar Dynamisch activiteitencentrum

Geschreven op 01 juni 2022. - Nieuws, Actie(f) in je dorp

In januari 2021 gingen we van start met het Plus-Plekkenproject in Heusden. Het project Plus-Plekken doen we hier in samenwerking met de gemeente Heusden-Zolder en dienstencentrum 't Weyerke. 't Weyerke ontstond in 1977 als een initiatief van vrijwilligers die aan personen met een beperking aangename namiddagen wilden bezorgen. 

Inmiddels is 't Weyerke uitgegroeid tot een dienstencentrum met dag-, woon- en kortopvang voor meer dan 230 kinderen en volwassenen met een (niet-) aangeboren handicap. Er zijn ruim 300 personeelsleden tewerkgesteld en er werken honderden vrijwilligers mee. De gasten van 't Weyerke spelen een centrale rol in de Plus-Plek. 

Hoewel de pandemie voor heel wat vertraging werkte, mogen we vandaag zeggen dat de Plus-Plek in Heusden, hét voorbeeld is van een inclusieve werking. Ze ademen als het ware inclusie uit. Sanne Swijsen, de trekker van het project binnen 't Weyerke, maakt hier echt werk van in alles wat ze onderneemt. We startten het project met een omgevingsanalyse, enquête en enkele interviews bij buurtbewoners. Hiermee ging de stuurgroep aan de slag en na enkele brainstorms werd de invulling van de Plus-Plek steeds concreter. Verschillende pistes worden ondertussen uitgewerkt. En voor elke piste gaan we op zoek naar de geschikte partners.

Al snel bleek de naam Plus-Plek niet dekkend genoeg voor de brede werking die 't Weyerke voor ogen had en zo werd de Plus-Plek omgedoopt tot het Dynamisch Activiteitencentrum (DAC). In het DAC vind je een doorgedreven inclusieve werking. Hier kan iedereen, met of zonder een beperking, passie delen, talenten ontdekken, uitdagingen aangaan en zichzelf ontwikkelen.

Wanneer je mensen samenbrengt vanuit een passie, zien ze hoeveel ze op elkaar lijken.

Sanne Swijsen, coördinator DAC

Dat is wat we in DAC zien gebeuren. DAC biedt mogelijkheden aan de buurt. Je kan er terecht voor een geschenk in de winkel van Atelier Idee, maar je kan ook deelnemen aan een ruim aanbod van activiteiten, een teambuilding organiseren of een lokaal reserveren. Alles is mogelijk, dat is de filosofie. 

Verenigingen, kinderen, jongeren, gezinnen, volwassenen, ouderen, mensen met een allochtone achtergrond,... met of zonder beperking. We zijn klaar om hen allemaal een plek te geven.

Inge De Geuter, directeur communicatie

Zo werken ze samen met Het Berenhuis aan de expo 'Midzomernachtdroom' van art. 37 vzw. Op verschillende namiddagen vinden er workshops plaats van kunstenaars en knutselen kinderen van vluchtelingenfamilies samen met enkele gasten van 't Weyerke aan prachtige kunstwerken voor de expo. 

In mei was er een samenwerking met de bibliotheek van Heusden-Zolder en was het DAC gastlocatie van het Leuvense DisABILITY Filmfestival. Verder staat er ook nog een voorleesmoment op het programma in de zomer. 

Er rijpen nog heel wat ideeën om vanuit het DAC en dus 't Weyerke, de brug te slaan naar de rest van de bevolking. Zo denken we aan een boodschappendienst met een echte DAC-fiets. Een fietsrepaircafé, de organisatie van zwerfvuilacties met onze gasten en de buurt. 

Nieuwsgierig? Kom op vrijdag 3 juni de sfeer opsnuiven tijdens de officiële opening van 13u tot 19u (Kapelstraat 1A, 3550 Heusden-Zolder, België). Heb je nog ideeën voor activiteiten, diensten en producten die interessant zouden zijn voor het DAC? Passeer dan zeker eens op de stand van Landelijke Gilden. 

Programma:
13u tot 19u doorlopend rondleidingen
15u tot 17u: officieel gedeelte met een welkomstwoord, rondleiding en receptie