Pof eens een kastanje! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Pof eens een kastanje!

Geschreven op 02 oktober 2019. - Nieuws, Eten en drinken
gepofte kastanjes

Het is binnenkort weer die periode van het jaar: tijdens het wandelen zoeken naar tamme kastanjes. Deze zijn niet altijd zo gemakkelijk om te pellen. Maar wanneer je ze poft, is dat een fluitje van een cent, en ze zijn heerlijk!

 


 

Hoe eraan beginnen?

Vooraleer je de kastanjes in het vuur of in de pan gooit, moet je er aan de bovenkant met een mes een kruisje in kerven. Anders zullen ze door de hitte letterlijk ontploffen. Zorg zeker dat je door de bruine pel snijdt zodat de stoom uit het vruchtvlees kan ontsnappen.

Het poffen kan op verschillende manieren:

  • In de oven: leg de kastanjes op een bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten opwarmen in een oven van 180 graden. Wanneer ze zijn opengesprongen, haal je ze eruit.
  • In de pan: laat wat boter smelten en doe de kastanjes erin. Na 20 minuten zijn je kastanjes gepoft.
  • In de open haard: gebruik gloeiende houtskool om de kastanjes in te leggen. Als ze gepoft zijn, kan je ze eruit halen.
  • Op een vuurkorf: leg ze op een hittebestendige plaat en bereidt ze zoals in een pan.

Voor hartige kastanjes voeg je een klontje boter of een snuifje zout toe. Voor een zoete snack kan je alles overgieten met honing of bestrooien met poedersuiker.

Ben je niet zeker of je kastanjes nog eetbaar zijn? Leg ze in water: zinken ze, dan zijn ze nog goed.

Catalaans kastanjefeest

In Catalonië viert men de avond voor Allerheiligen Castanyada = kastanjefeest.

De traditie om gepofte kastanjes, gepofte zoete aardappel, panellets (kleine balletjes met amandelsmaak bedekt met pijnboompitten) en zoete witte wijn te drinken stamt al uit de Middeleeuwen. Om de mensen in die tijd eraan te herinneren dat het bijna Allerheiligen was en er gebeden moest worden voor de overledenen, werden de kerkklokken gedurende de avond geluid. De klokkenluiders verbruikten daarbij een hoop energie. Zij kregen hun krachten terug door kastanjes te eten met kleine slokjes wijn, zodat het zware luiden van de klokken dragelijker werd. Aangezien er in die tijd veel klokkentorens waren, en de klokkenluiders graag met naaste vrienden en familieleden hun lijden en geluk wilden delen, eindigde het luiden van de klokken in een gezamenlijk moment waarop gegeten en gedronken werd. 

Castanyes (gepofte kastanjes) zijn misschien wel het beroemdste eten dat in Barcelona te vinden is rond Allerheiligen. Straatverkopers zetten dan kleine kraampjes in de stad op en roosteren kastanjes op houtskoolgrill. Ze serveren de kastanjes heet en gewikkeld in een krant, klaar om je op te warmen als het weer begint af te koelen. Vaak wordt dit gecombineerd met de moniato (zoete aardappel), een gezonde oranje lekkernij, die bij ons ook aan een opmars bezig is.