Menu

Terug naar Actualiteit >Pompoenen bewaren

Geschreven op 30 oktober 2020. - Nieuws, Tuinieren
pompoenen bewaren

Dat pompoenen bovenaan staan op de ranglijst van wintergroenten hoeft niet te verwonderen. De laatste vruchten zijn rijp in oktober en je kan met gemak de oogst vier maanden lang bewaren. Zo maak je telkens verse pompoensoep, pompoencake, pompoenconfituur of pompoen in de oven.

Zo doe je dat

Het is een troef dat de pompoenvruchten gemakkelijk te bewaren zijn. Zo hoef je niet meteen de oogst op te eten, weg te geven of te verwerken. Hartje winter kan je met verse pompoen heerlijke groentenschotels maken. Voor een goede bewaring moet je wel enige voorzorgen treffen.

Oogst de vruchten steeds met een stukje van de steel er nog aan. Als de steel van de vrucht weg is of los zit, wordt de pompoen snel rot. 

Laat de oogst een dag of vier buiten opdrogen en uitharden.

Sorteer de pompoenen. De pompoenen met een beschadigd vel of steeltje zullen minder lang bewaren en kan je beter zo snel mogelijk opeten of verwerken om te bewaren. 

De grootste vruchten die volledig rijp zijn, zullen het langs bewaren als hun dikke huid niet beschadigd is. Leg ze in een bewaarplaats die fris, vorstvrij en donker is.

Controleer regelmatig de voorraad verse pompoenen. Zit er een vrucht tussen die begint te vervallen, haal ze meteen weg en verwerk ze tot een lekker gerecht.