De pompoen stamt uit Centraal-Amerika en is familie van de komkommerachtigen net zoals de courgette, de augurk, de meloen en uiteraard de komkommer. Staan ze in de tuin te dicht bij elkaar, dan kunnen ze elkaar bestuiven en zullen de zaden gemengde vruchten dragen. Die ogen bijzonder exotisch maar blijven perfect eetbaar.
Kiezen is moeilijk
Het aantal soorten pompoenen is niet meer te overzien tegenwoordig. Er zijn best wat soorten om mee te experimenteren. De gewone pompoen of de reuzenpompoen zijn bij iedereen bekend. De kleinvruchtige soorten bewaren echter veel beter: zeker 3 tot 4 maanden op een vorstvrije en niet te warme plaats. De spaghettipompoen, de Patisson of de kastanjepompoen zijn minder groeikrachtig, maar leveren een fijne oogst. De vruchten zijn ook goed te bewaren. De Hokkaïdo en Butternut zijn uitstekende rassen voor de keuken en lang bewaarbaar. In hun land van herkomst worden alle delen van de pompoen gebruikt. Zelfs de zaden, de bloemen en jonge stengeltoppen worden gegeten.
Zaaien binnen
Vanaf maart kan je zaaien in een potje dat binnen op kamertemperatuur staat. Duw voorzichtig minimum 2 zaden in de grond, een vingerkootje diep. Verzamel de individuele potjes in een lage bak die je vult met water. De grond in de potjes kan zo het water opslorpen zodat de zaden voldoende vocht krijgen om te kiemen.
De potjes blijven binnen tot het bijna tijd is om de groente in volle grond uit te planten. Neem dan een week de tijd om de planten af te harden. Vervolgens uitplanten.
Zaaien buiten
Pompoenen zijn gevoelig voor nachtvorst en hebben warmte nodig voor het kiemen; dus mogen ze pas vanaf half mei ter plekke gezaaid worden. Maak een ruim gat, vul het onderaan met mest of compost, bovenaan met goede teelaarde. Druk 4 tot 6 zaden een vingerkootje diep de grond in. Druk de aarde lichtjes aan en giet een beetje. Na drie weken kan je de twee sterkste planten overhouden en trek je de andere uit de grond.
Planten buiten
Jonge planten (zelf gekweekt in een potje of gekocht) mogen vanaf half mei buiten geplant worden in een ruim gat gevuld met compost, zoals bij zaaien buiten. Als je een plant aankoopt, kies dan een exemplaar met minder dan vijf bladeren.
Tips voor een geslaagde teelt
Pompoenen vragen echt een vruchtbare grond (veel compost), een zonnige plek en veel ruimte (tot 3 m) om hun ranken te spreiden. Plant ze langs de kant of waar ruimte genoeg is. Je kan ze ook laten klimmen, dan moet je de vruchten wel ondersteunen.
Je kan de pompoenplant rustig zijn gang laten gaan, maar als je dikkere vruchten wil hebben moet je snoeien. Door het aantal vruchten te beperken, worden ze dikker. Verder zorg je ervoor dat je de ranken wat open legt en verdeelt over de beschikbare grondoppervlakte. Is er geen plaats meer voor bijkomende ranken en is de volledig oppervlakte voorzien van bladeren, dan kan je de toppen van de ranken afknippen. Het duurt tot 4 maanden na het planten eer de eerste vrucht rijp is.
Als de bladeren slap hangen, is het tijd om te gieten. Doe dat zo dicht mogelijk tegen de voet van de plant, zonder de bladeren nat te maken.
Zet een pompoen nooit op dezelfde plek als het jaar voordien, pas na 3 jaar mag hij terugkomen.
Zet een pompoen ook niet te dicht bij een courgette. Beide planten kunnen stuifmeel uitwisselen, waardoor de nakomelingen de kenmerken van beide planten in zich dragen. Eigenaardige kleurvariaties zijn daarvan het opvallendste resultaat. De vruchten blijven echter wel eetbaar.
Pompoenen vullen snel een grote oppervlakte. Dat is een nadeel voor een kleine tuin. Maar een groot voordeel tijdens de vakantieperiode van de tuiniers.
Speciaal voor ..
De grote zaden zijn ideaal om te laten zaaien door de minst handige vingers, de snelle kieming geeft na enkele dagen al een eerste succeservaring, de forse kiemplant kan tegen een stootje (handig indien gezaaid in een potje), de razendsnelle groei in de moestuin mits veel water en zon, de lekkere vruchten om de allerbeste soep mee te maken, de zaden die je kan drogen om volgend jaar opnieuw te zaaien. Waarschijnlijk is dit een onvolledige opsomming van de veelzijdige toepassingen van de pompoen in de schooltuin of warme tuin.
schooltuin | Deze plant is absoluut onmisbaar in een schooltuin. | teeltfiche |
---|---|---|
warme tuin | Gebruik de pompoen als decoratie of als excuus voor een middagje kokkerellen. | teeltfiche |