Menu

Terug naar Actualiteit >Project ’t Werkkot gaat van start!

Geschreven op 21 juni 2022.

Eind mei kregen we leuk nieuws bij team PIT. ’t Werkkot werd goedgekeurd. Eind augustus beginnen we er aan en gaan we samen met de gemeente Maasmechelen en stad Peer op zoek naar een geschikte locatie en vrijwilligers om een gereedschapsbibliotheek in hun buurt op te starten. Ook de gemeente Kinrooi ging aanvankelijk mee in zee, maar besliste om toch niet deel te nemen. We zijn dus op zoek naar een andere gemeente om mee in het project te stappen. Interesse? Katrien.weckx@landelijkegilden.be.

‘t Werkkot is een plek waar buurtbewoners werkmaterialen kunnen uitlenen om te klussen, repareren of renoveren. In deze bibliotheek wordt niet alleen gereedschap gedeeld, maar ook kennis en ervaring rond werkmateriaal en klussen. Dorpsbewoners zetten er hun talenten in en geven workshops. Daarnaast zijn er ook opleidingen voor de vrijwilligers en leden. Zij zijn van essentieel belang om het concept vorm te geven, initiatieven op te zetten en bij te dragen aan de sfeer.

Met ‘t Werkkot willen we alle buurtbewoners toegang verlenen tot werkmateriaal, dat anders individueel zou worden aangekocht, ook al heeft de gebruiker het maar beperkt nodig. Door het te delen, wordt het efficiënter gebruikt en kunnen we kiezen voor iets duurdere, kwaliteitsvolle toestellen. Delen gaat zo de overconsumptie van goedkope wegwerptoestellen tegen.

Meer gebruikers zullen aan de slag kunnen met geschikt werkmateriaal voor onderhoud en herstellingen, ook mensen die geen budget of plaats hebben om materiaal te kopen. We creëren een stimulerende, informele leeromgeving; waar mensen vaardigheden verwerven en talenten ontplooien. Het maakt niet alleen persoonlijke ontwikkeling mogelijk, maar zorgt ook voor participatie en zelfredzaamheid.