Projectcafés ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Projectcafés ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’

Geschreven op 20 september 2018. - Nieuws, Erfgoed, Zingeving en solidariteit
Projectcafés ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’

Het project ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ wil het netwerk van oude bedevaartwegen naar Scherpenheuvel terug herkenbaar maken en het bijhorende erfgoed ontsluiten in een online databank.

 

Om deze wegen in kaart te brengen, hebben we jullie hulp nodig!

Tijdens het projectcafé gaan we in kleine groepjes aan de slag met kaartmateriaal. Op tafel leggen wij meerdere kopieën van een topografische kaart waarop wij samen met jullie de verschillende routes die jullie gebruiken, aanduiden en bediscussiëren. We zijn benieuwd naar jullie wegen naar Scherpenheuvel, interessante plaatsen onderweg, eventuele knelpunten, andere wandelpaden in de buurt, …

 

Erfgoeddatabank

Te voet naar Scherpenheuvel betekent meer dan mooie wandelpaden alleen. Er zijn ook de verhalen en anekdotes, de bedevaartvaantjes, foto’s, medailles, vlaggen, beelden, kaarsen, …  Dit bijhorende erfgoed raakt evenwel meer en meer in de vergetelheid. Daarom zijn wij ook op zoek naar al die belevingen en voorwerpen die een link hebben met de bedevaart naar Scherpenheuvel. Kijk eens op zolder, bij je (groot)ouders in de kast of in het archief van jullie vereniging. Breng je voorwerp mee naar het projectcafé op 8 oktober. Daar worden de eerste voorwerpen gedigitaliseerd. Natuurlijk krijg je jouw voorwerp terug mee naar huis.

 

Data en locaties

  • Kortenaken: 8 oktober, zaal ‘t Dorp
  • Landen: 17 oktober, stadhuis
  • Tremelo: 24 oktober, Lindezaal
  • Diest: 6 november, stadhuis
  • Herselt: 12 november, VTC de Mixx

INFORMATIE – www.pelgrimswegen.be, info@pelgrimswegen.be of 016 28 42 27