
Ook die hoge energiefactuur beu? De gemiddelde Vlaming wel. Misschien is de oplossing dichter bij huis te vinden dan je denkt: zelfs in je eigen buurt of dorp. Dankzij het delen van energie tussen burgers en eventueel andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke ondernemingen en/of landbouwers, kan je energiefactuur namelijk een stuk economischer én ecologischer.
Hoe dat in zijn werk gaat? Dat laat plattelandsvereniging Landelijke Gilden je graag ontdekken bij HALnet, hét voorbeeld van een succesvolle energiecoöperatie in Hal, een gehucht van Hoogstraten. Burger, landbouwer en ondernemer zijn hier gezamenlijk energieproducent en -consument.
Met het project Korte Kabel wil Landelijke Gilden energiesamenwerkingen, zoals het voorbeeld in Hal, meer bekendheid geven en stimuleren. Hiermee starten doet Landelijke Gilden op 14 december in Hoogstraten, waar HALnet als geslaagd voorbeeld wordt voorgesteld.
“De ultieme droom? Zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar zijn afgestemd. Daar is dit de eerste stap naartoe”, aldus voorzitter Landelijke Gilden Lode Ceyssens.
Korte Kabel moet Vlaanderen veroveren
Nadien streeft de plattelandsvereniging ernaar om met gelijkaardige oplossingen en coöperatieve modellen zoveel mogelijk voet aan wal te krijgen in de Vlaamse dorpen. Zo bewerkstelligen we energietransitie en houden we de factuur betaalbaar.
Ook in 2023 staan er daarvoor verschillende acties klaar, zoals een groot webinar, lokale informatieve energiesessies voor de burger en enkele mooie projecten om concreet een coöperatie op te zetten in Ranst en Wuustwezel.
Aanwezig zijn bij de lancering van het project Korte Kabel?
We nodigen je van harte uit om erbij te zijn op de projectvoorstelling op woensdag 14 december 2022 om 10 uur te Goorkensdreef 5, 2322 Hoogstraten. Daar vertelt producent Tom Mertens hoe hij nu een faire prijs krijgt voor zijn opgewekte energie, gunt consument Koen D’haeyer je een blik op de energiefactuur en vertelt voorzitter Landelijke Gilden Lode Ceyssens over de ambitieuze plannen van de vereniging. Inclusief welke voordelen deze hebben voor het klimaat én voor jouw portemonnee.