Menu

Terug naar Actualiteit >Quinoa-nights zetten TRIAS op de (menu)kaart

Geschreven op 04 juli 2019. - Nieuws, Eten en drinken, Noord-Zuid
voorbereidingen tijdens de quinoa night

Zowel in Berlaar als in Opglabbeek weten ze ondertussen wat TRIAS is. In beide dorpen hebben de lokale afdelingen samen met lokale partners de handen in mekaar geslagen om een ‘Quinoa-night’ te organiseren. Het werd telkens een avond op smaak gebracht met een mix van fairtrade producten en lokale lekkernijen.

In Berlaar was het de huiskok van de Gilde die voor 4 gangen quinoa zorgde. Het waren telkens heerlijke combinaties tussen quinoa en producten van eigen bodem. Tussen de gerechtjes door werd uiteengezet wat TRIAS zoal doet en hoe ze werkt. Er werd later ook ingezoomd op het verhaal van een coöperatie in Ecuador, ondersteund door TRIAS, die de quinoaboeren meer armslag geeft en een heel concreet verschil maakt. Aan de drank werd ook gedacht. Een nieuw en sociaal bier werd er voorgesteld en geproefd: Louis PP, gebrouwen door Louis en op smaak gebracht met pompoenpitten, maar vooral verpakt door en vermarkt voor een lokaal sociaal project. Dat dit een goede afsluiter was, is een understatement.

Lichtjes anders was het in Opglabbeek, waar leden van Landelijke Gilde Opglabbeek en Landelijke Gilde Gruitrode, begeleid door hun kooklerares, zelf de gerechtjes hadden bereid. Na verwelkomd te worden met een Oudsbergse gin zorgden zij voor 5 heerlijke gerechtjes, met quinoa maar evengoed andere fairtrade producten: ananas en kokos. Dit alles gecombineerd met producten van eigen kweek zoals asperges en blauwe bessen. Een getuigenis over de ananasboeren in de Filipijnen en de rol van TRIAS daar kon dan ook niet ontbreken. Achteraf showde een lokale barista hoe je de heerlijkste koffie maakt met oxfam koffiebonen. Ideaal om het eten te laten zakken terwijl het enthousiasme voor TRIAS en haar projecten meer opborrelde.