Menu

Terug naar Actualiteit >Rabarber

Geschreven op 19 april 2017. - Nieuws, Tuinieren
rabarber voor schooltuin en moestuin

Rabarber (Rheum) is een meerjarige tuingroente. De grote bladeren op lange stelen siert menig composthoop. Gelukkig krijgt hij steeds vaker een plekje als blikvanger in de siertuin. Terecht want rabarber is niet alleen lekker maar ook zeer decoratief.

 

Waar en wanneer

In de zon of lichte schaduw op een zeer vruchtbare grond. Koop een gezonde plant of scheur een bestaande plant in het najaar.

 

Hoe planten

Maak een ruim plantgat en leg onderaan een laag rijpe compost. Geef de plant minstens 1 m² ruimte. Zorg er voor dat de neuzen (groeipunten) van de worstelstok net boven de grond uitsteken. Een rabarberplant kan tot 15 jaar meegaan.

 

Hoe verzorgen

In februari en juli met je de plant verwennen met een portie organische mest of rijpe compost die je rond de plant legt. Tegen de zomer verschijnen de bloemstengels, ze zijn bijzonder decoratief maar vergen veel energie van de plant ten koste van de vorming van de eetbare bladstengels. Je mag de bloemstengels verwijderen.

 

Hoe oogsten?

Het eerste seizoen na het planten, oogst je best niet of niet te veel stengels. Draai de stelen af van de pol, snijd ze zeker niet af! Neem de steel onderaan vast, draai een kwartslag en trek. Snijden doet de wonde rotten. Verwijder meteen het blad, anders worden de stengels droog en taai bij het bewaren.

 

Speciaal voor ...

Schooltuin Rabarber past perfect in de timing van een schooltuin. Oogsten in juni, planten in september.
Warme tuin Eénmalig planten, weinig zorgen, hele zomer decoratief en weg in de winter

 

Heb je deze artikels al gelezen?