Menu

Terug naar Actualiteit >Rabarber planten

Geschreven op 23 augustus 2016. - Nieuws, Tuinieren

Het heeft wel wat, een megaplant met lange stelen en grote bladeren. Plant de wortelstokken in augustus en van april tot juni kan je de stengels verorberen op diverse wijzen. Rabarber wil een vaste stek in de tuin. Je hoeft hem dus niet elk seizoen opnieuw te planten.

 

Wie een beetje moestuin heeft, heeft meestal een rabarber staan

Meestal vind je de rabarber in de buurt van de compostbak. Daaruit kan je afleiden dat de plant graag een voedselrijke en wat vochtige grond heeft. In de herfst sterft de plant af. Dat is het moment om gezonde planten te vermeerderen door de wortelstokken te delen. De jongste delen zijn best geschikt om opnieuw te planten. Stukken wortelstok met een drietal ogen zijn al genoeg om in 1 seizoen uit te groeien tot een sterke plant. Het loont de moeite om eens rond te horen wie je aan een stukje wortelstok kan helpen. Het einde van de zomer is het ideale moment om te planten. Of je koopt in een tuincentrum jonge planten in potten.

 

Uitplanten

Rabarber groeit het best op een diep bewerkte grond (twee steken diep gespit), waardoor bodemverbeteringmiddelen en meststoffen zijn gewerkt. Kies bij voorkeur een zonnige plek dan is de smaak minder zuur.

Maak een plantgat van 30 cm breed en diep op één m afstand van andere gewassen. Onderaan in het plantgat komt een dikke laag compost of goed verteerde stalmest. Vul verder aan met potgrond. Plant ondiep met de knoppen op de wortelstokken naar boven wijzend.

In juni verschijnen de bloemstelen tussen de bladeren. Wil je vooral veel stengels oogsten, dan snijd je die stelen af tot aan de grond. Ze trekken immers veel energie uit de plant. Vergeet je dat te doen, geen nood: als die bloemstelen gaan bloeien, zijn ze de blikvanger in de moestuin. De schampere opmerkingen van ‘ervaren’ tuiniers (die het beter weten) neem je er dan maar bij.

 

Oogsten

Van rabarber wordt enkel de steel gegeten, die heeft een zurige smaak. De soorten met rode stelen zijn minder zuur dan die met groene stelen. Je kan de buitenste vliezen afpellen en de stengel rauw eten gedoopt in witte griessuiker. Rabarbermoes of –confituur (met aardbeien: heel lekker!) zijn klassieke bereidingen.

Oogst regelmatig vanaf begin april tot begin juli, en laat altijd enkele stelen staan zodat de plant kan verder groeien. Afsnijden met een mes is bij rabarber niet goed, trek de bladstelen al draaiend los van de plant. De bladschijf (opgelet: giftig!) gaat de composthoop op.

 

Eerder verschenen artikels lezen over rabarber