Raketsla | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Raketsla

Geschreven op 19 juni 2020. - Nieuws, Tuinieren

De bloemen van raketsla zijn eetbaar en geven een bijzondere uitstraling aan je salades of andere zomerse gerechten. Dus het is absoluut geen drama als je wegens vakantie geen raketsla kon plukken en de planten bloeien als je thuiskomt.  

 

Naar verluid bevat raketsla veel vitamine A, B, C en K, foliumzuur, calcium, kalium. Eet deze groente daarom liefst rauw alle die goedigheid niet verloren te laten gaan door te koken. 

 

Zaai rechtstreeks in volle grond 

Het is verleidelijk om het tamelijk fijne zaad kwistig uit te strooien. Als de plantjes te dik opeen staan, heb je werk om te dunnen. Dat doe je als de blaadjes ongeveer 10 cm hoog zijn en eet meteen op wat je gedund (lees geoogst) hebt.  

Zaai 1 cm diep, 15 cm uiteen en met 45 cm tussen de rijen 

Je kan doorlopend zaaien van maart tot oktober. Als is de zomer niet zo ideaal voor de teelt van rucola. Omdat je vaker moet gieten en omdat de plantjes bij hoge temperaturen sneller in bloei komen. Maar zoals gezegd, hoeft dat geen drama te zijn. 

 

Oogst is regelmatig plukken 

Na 6 weken is het al zover en kan je beginnen knippen of plukken. Je hoeft niet alle blaadjes ineens af te knippen. Haal de grootste eerst weg en pluk enkele dagen later opnieuw. Zo kan je over een langere periode oogsten van een portie die je gezaaid hebt. 

Raketsla kan je enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is meteen opeten.