Menu

Terug naar Actualiteit >Recept van de foodarcheoloog: secreetdessert

Geschreven op 11 december 2017. - Nieuws, Erfgoed, Eten en drinken
Koekje met rijstpap bestrooid met boekweitcrumble.

De redactie van ons ledenblad Buiten gaat dit jaar bij activiteiten op zoek naar het verhaal van de deelnemers. Op 13 oktober liepen we Gino Coppens en Olivier Van de Voorde tegen het lijf, tijdens de degustatielezing van foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh in Grembergen. We vroegen de foodarcheoloog om een receptje met ons te delen. We maken een koekje met rijstpap en boekweitcrumble.

 

Ingrediënten koekjes

  • 350 g bloem
  • 1theelepel bicarbonaat
  • 115 g ongezouten boter
  • 87,5 g witte suiker
  • 87,5 g lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 4 eetlepels kandijsiroop
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • Snuifje zout 

Ingrediënten rijstpap

  • 250 g dessertrijstkorrels
  • 1.5 l volle melk
  • saffraan
  • 2 eetlepels honing

Ingrediënten boekweitcrumble

  • Boekweitkorrels
  • Donkerbruine suiker
  • Gemalen paradijskorrels of peper

 

 

koekjes met rijstpap bestrooid met boekweitcrumbleBereiding koekjes

  1. Meng bloem, bicarbonaat, speculaaskruiden en snuifje zout.
  2. Vermeng met brokjes boter tot brokkelige massa.
  3. Voeg suiker toe en vermeng.
  4. Voeg ei en siroop toe en kneed tot deeg.
  5. Vorm een dikke worst.
  6. Een nachtje in de koelkast.
  7. Rol uit of snij plakken van de worst (ca. ½ cm dik).
  8. Ca. 10 min. in voorverwarmde oven van 180°. Afhankelijk van grootte en dikte.
  9. De koekjes zijn zachte als ze uit de oven komen. Bij het afkoelen worden ze hard.

 

RijstpapBereiding rijstpap

  1. Breng de melk aan de kook.
  2. Voeg de rijst en roer even om.
  3. Voeg saffraan toe.
  4. Laat ca. 40 minuten op een laag pitje sudderen. Regelmatig omroeren !
  5. Neem van het vuur en voeg de honing toe.
  6. Laat afkoelen.

 

Bereiding boekweitcrumble

  1. Verspreid boekweitkorrels, suiker en gemalen paradijskorrels of peper op een bakplaat.
  2. Rooster onder een hete ovengrill.
  3. De boekweit kleurt bruin en de suiker karamelliseert (let op voor aanbranden).
  4. Laat afkoelen.

 

koekje met rijstpap en boekweitcrumble

Afwerking

Neem een koekje, schep er een lepel rijstpap op en bestrooi met de boekweitcrumble.

www.defoodarcheoloog.be

 

 

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Eten en drinken’ en 'Erfgoed' in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie