Rijst in de hoofdrol | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Rijst in de hoofdrol

Geschreven op 13 november 2019. - Nieuws, Eten en drinken, Noord-Zuid

Wil je met een eenvoudig gerechtje toch indruk maken op je gasten? Serveer dan eens een speciale rijstsoort met gebakken scampi en lekkere tomaatjes. Zwarte rijst is een opvallende verschijning met een zwart vliesje aan de buitenkant. Deze rijstsoort bevat heel wat vezels en mineralen en is veel voedzamer dan het witte broertje. Zwarte rijst smaakt een beetje nootachtig en is dus heel lekker in pittige gerechten. Kan je in je vertrouwde winkel geen zwarte rijst vinden? Vaak vind je wel een mengeling van wilde soorten en dat smaakt even lekker.

Ingrediƫnten (4 personen):

  • 300 g zwarte rijst (of een mengsel van wilde rijst, zilvervliesrijst, quinoa …)
  • 300 g gepelde scampi
  • 400 g bladspinazie of jonge snijbietblaadjes, ook gekend als warmoes
  • 400 g kerstomaatjes (gehalveerd)
  • 2 grote uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • (cayenne)peper (of verse chilipeper)
  • zout
  • citroensap (facultatief)
  • verse peterselie (fijngesneden)

Kook de rijst in voldoende water gaar, giet af en spoel nog goed na.

Fruit ui en knoflook (en eventueel een beetje fijngesneden chilipeper) aan in een lepel olijfolie tot ze glazig en bijna gaar zijn. Leg ze aan de kant en bak de scampi in het midden van de pan tot ze gaar en rozig zijn. Kruidt de scampi met een snuifje paprikapoeder, (cayenne)peper en zout.

Was en  snij de spinazie of warmoes in reepjes en bak ze in een tweede pan in een lepel olie aan en laat ze slinken. Bak vervolgens in dezelfde pan de doorgesneden kerstomaatjes aan tot ze zacht zijn. Indien gewenst kan je de groenten nog wat extra op smaak brengen met peper en zout.

Meng rijst, spinazie en de gebakken ui en look onder elkaar en pers er wat citroensap over. Roer goed om en schik er vervolgens de gebakken kerstomaatjes en scampi op. Werk of met wat verse peterselie.

Wist-je-dat?

Zwarte rijst was vroeger enkel voor de royalties en de rijke Chinese families. Vandaar dat er ook een merk van zwarte rijst bestaat dat "Forbidden Rice" heet, zinnespelend op de vroegere exclusiviteit van dit product. 

Nog zo'n wist-je-datje: de coƶperatie achter Forbidden Rice wordt ondersteund door onze partner Trias. Meer info over het werk van Trias in de Filipijnen vind je onder andere in volgende artikels: