Menu

Terug naar Actualiteit >Rode rozen en blauwe lichtjes

Geschreven op 09 februari 2018. - Nieuws, Landbouw, Tuinieren
Rozen op Valentijn

Valentijn en rozen worden dikwijls aan elkaar gekoppeld, en dat is mooi. Nog mooier wordt het wanneer je op Valentijn ook echt lokaal en duurzaam geproduceerde rozen aan je geliefde kunt geven. In Vlaanderen zijn er 38 mensen die op een professionele manier snijbloemen produceren en die in de Valentijnsperiode hun uiterste best doen om een topproduct in de markt te zetten. Een van hen is Wim Scheers uit Kontich.

Wat is er duurzaam aan de rozen van Wim?

  1. Allereerst worden ze verlicht en warm gehouden door blauwe led-lichtjes. Dit is precies wat de rozen nodig hebben: voldoende licht en voldoende warmte om mooi te kunnen groeien. Bovendien verbruiken deze led-lichtjes bijna geen energie.
  2. Al het water dat Wim gebruikt voor zijn rozen wordt gerecirculeerd. Hij gebruikt het meerdere keren, waardoor hij slechts heel weinig water én voedingsstoffen nodig heeft voor zijn rozen.
  3. Daarenboven gebruikt hij hoofdzakelijk biologische bestrijdingsmiddelen, waardoor je echt kunt spreken van een duurzaam product.
  4. Wim verkoopt zijn rozen aan de Coöperatieve Bloemenveiling ‘Euroveiling’ in Brussel, waardoor de carbon footprint van deze rozen de vergelijking met om het even welke ingevoerde roos moeiteloos aankan.

Leuk weetje: van de rozen die in de winkel verkocht worden, verwijdert Wim de blaadjes onderaan de stengels. Planckendael haalt deze blaadjes elke week op, zodat de giraffen en okapi’s ook in de winter voldoende te eten hebben.