Menu

Terug naar Actualiteit >Roze azijn maken

Geschreven op 22 maart 2017. - Nieuws, Tuinieren
Bieslook voor roze azijn

Met een handvol bieslookbloemen, azijn en een leuk versierd flesje kan je in enkele dagen een speciale bereiding maken, ideaal om cadeau te geven aan iemand die je graag ziet. Of om bij een bijzondere gelegenheid op tafel te zetten.

 

 

Wat heb je nodig?

  • Glazen fles
  • Neteldoek/kaasdoek om te filteren
  • Kookpan
  • De roze bloeiende bloemetjes van de klassieke bieslook
  • Azijn naar keuze. Een klassieke witte azijn is het goedkoopst en geeft het mooiste resultaat. Je kan ook witte balsamico gebruiken, het resultaat is nét iets fijner van smaak. Bij een appelazijn is het kleureffect minder, maar dit de meest gezonde azijn, die niet ontkalkt!

 

Hoe ga je te werk?

  • Was je glazen fles/ bokaal uit met kokend water!
  • Pluk met de hand, op een zonnige dag, de goed geopende bieslookbloemetjes, zorg dat ze vrij van zand zijn.
  • Doe de bloemhoofdjes zonder steel rechtstreeks in de fles/bokaal. Spoel zeker niet met water, dan gaat er te veel van het fijne aroma verloren.
  • Overgiet met de lauwe azijn, tot alle bloemhoofdjes onder de vloeistof staan.
  • Sluit de bokaal af en zet hem op een zonnige plaats.
  • Schud regelmatig met het geheel en bewonder het resultaat. Al na enkele uren zie je de kleur van de azijn én de bloemetjes veranderen. De bloemetjes verliezen hun kleur aan de azijn en die wordt ... roze!
  • Na twee weken filter je de azijn van de bloemetjes af; gebruik daarvoor een schone glazen schenkkan. Vind je de azijn niet voldoende roze van kleur, dan kan je na het filteren van de bloemen de werkwijze herhalen met de lichtroze azijn en verse bieslookbloemen.
  • Daarna kan je de azijn verdelen over kleine bokaaltjes of sierlijke flesjes.
  • Hang er een mooi etiket aan en klaar!

 

Speciaal voor ...

schooltuin Deze bereiding is een origineel cadeau voor moederdag.
warme tuin Roze azijn maken duurt niet lang. Na enkele dagen wachten kan je er al gebruik van maken.