Menu

Terug naar Actualiteit >Samentuin voor Ter Elst

Geschreven op 09 mei 2016.
warme tuin, jeugdzorg Ter Elst en landelijke gilde Duffel-Mijlstraat

Jeugdzorg Ter Elst (Duffel) en de Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat gaan samen tuinieren in ‘Onze moestuin’ die is aangelegd op het tuinbouwbedrijf Vercammen.

Jeugdzorg Ter Elst vzw is een observatie- en behandelingscentrum (OBC) voor kinderen en jongeren (3-18 jaar) met gedrags- en/of emotionele moeilijkheden. Deze jongeren in een time-outtraject kunnen in de tuin bezig zijn, tot rust komen en talenten ontdekken die in de schoolbanken onvoldoende naar voor komen. “Voor ons past dit project in de leertrajectondersteuning die we organiseren voor onze leerlingen.”, aldus Inge Rumes (Jeugdzorg Ter Elst). In de tuin staat niet zozeer de zorgcontext centraal, maar wel het samen bezig zijn met de teelt van groenten, kruiden en bloemen. Daarom is bewust gekozen om de samentuin niet aan te leggen binnen de muren van Ter Elst. Het tuinbouwbedrijf Vercammen biedt de ruimte om hun tuin in te richten. Volgens Luc Van Houtven (voorzitter Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat) haalt het samen tuinieren de jongeren even uit hun zorgcontext en kunnen ze bij de vrijwilligers een kind zijn als een ander. Want zij komen immers op de eerste plaats tuinieren. Het geeft de gasten van Ter Elst een stukje eigenwaarde waarvan het belang niet te onderschatten is.
 
Dit project wordt gefinancierd door CERA. “We starten klein, maar misschien groeit ‘Onze moestuin’ uit tot een warme samentuin, waar inwoners, verenigingen en scholen uit de buurt gezellig tuinieren”, hoopt Luc Van Houtven.

'Onze moestuin' kan je bezoeken tijdens de openingsuren van de hoevewinkel van het tuinbouwbedrijf van Mathias Vercammen en Evi Van Camp in Koningshooikt.
Contact: Zandstraat 10, Duffel, telefoon 015 30 73 47, vraag naar Inge Rumes