Schooltuin Braambos in Doornzele | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Schooltuin Braambos in Doornzele

Geschreven op 16 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren
schooltuin Doornzele

Juf Daisy van de Vrije Basisschool Braambos in Evergem werd 10 jaar geleden uitgedaagd door tuinminnend bestuurslid José. Met een teeltplannetje als voorbeeld trok hij de tuin in gang. Juf Daisy betrekt haar schooltuin in de verplichte leerdoelen voor bijna alle onderwijsvakken. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is.

In plaats van metend rekenen op papier, kan je ook al plantend rekenen in een schooltuin.

 

Onze tuin

Met een schooltuin creëer je een eigen praktische leeromgeving. Zo ervaart juf Daisy dat. “Onze schooltuin is deels een bloementuin met voorjaars- en zomerbloeiers, deels een moestuin en er is een fruithaagje met aalbessen en frambozen.” Om de schooltuin levend te houden, is veel steun vanuit de directie ook wel goed meegenomen. Net zoals de helpende hand van een vrijwilliger, ongeacht hoe groen zijn vingers ook zijn. Juf Daisy kan zelfs beroep doen op twee vrijwilligers, Krist van de lokale landelijke gilde en Ben haar echtgenoot. Daarnaast is het fijn om te kunnen rekenen op een collega-medetuinier want als juf Daisy binnenkort met pensioen gaat, hoe moet het dan verder met de schooltuin?

Plantend rekenen

Juf Daisy: “Een schooltuin past perfect in onze leerplannen, vooral bij de lessen Wereldoriëntatie. Maar ook de nieuwe ZIL doelen kan je integreren in een schooltuin. Zo sluit een les over het tuinmateriaal en het correct gebruik ervan aan bij de lessen techniek. “Ik leer mijn leerlingen vegen met een borstel, want na het werken in de schooltuin worden de paadjes schoon geveegd. Die vaardigheid komt later spontaan naar boven als ze op plattelandsklassen zijn en daar de stallen vegen!”

Bij het zaaien en planten, moeten de rijtjes verdeeld worden in gelijke delen, zodat iedere leerling zijn deeltje kan bewerken. Wij meten en verdelen en Krist bedacht de term 'plantend rekenen'.

Traditie

De schooltuin leent zich ook tot het geven van een spreekbeurt over een groente. De leerlingen geven drie spreekbeurten per jaar en de laatste in juni gaat altijd over hun tuin. Elke leerling kiest een groente uit de tuin om over te spreken en brengt het verhaal aan de hand van een zelf gemaakte powerpointpresentatie. Het is intussen traditie geworden dat ze hun kennis over de plant combineren met een verrassende proeverij, meestal van eigen makelij.

Tijdens Rock for Specials is het ‘opendeur’ in de schooltuin. Juf Daisy: “Onze school ligt vlak aan de festivalweide op de Doornzeledries. Mijn leerlingen staan die dagen fier paraat om een rondleiding te geven aan hun speciale bezoekers. Daarna bieden ze koffie en koekjes aan.”

Vast tuinmoment

De woensdagvoormiddag is het schooltuinmoment. De leerlingen weten dat ze die dag hun beste kleren beter thuis laten. Ze onthouden dat opmerkelijk goed, want anders zou er wel eens een leuk (vooral vuil) klusje aan hun neus voorbij kunnen gaan!

Na elke activiteit in de schooltuin volgt een persoonlijke verwerking in de klas. Juf Daisy pakt het zo aan:

 • Er worden altijd veel foto’s gemaakt en er wordt voor gezorgd dat alle kinderen er wel ergens op staan.
 • Na de les kiezen ze een foto van zichzelf en/of de vriendjes, die foto wordt in kleur afgedrukt op een A4-blad.
 • Op de achterkant van de A4 staat genoteerd wat ze gedaan hebben die voormiddag. Zoals bijvoorbeeld tulpenbollen poten, pompoenen zaaien. De woorden die ze moeten onthouden, worden onderlijnd.
 • De leerlingen worden uitgedaagd om een korte evaluatie te schrijven. Daarbij helpen de zinnetjes: "Dit wist ik nog niet", "Dit vond ik leuk", "Dit leerde ik bij". Bij elk zinnetje noteren ze hun ervaring.
 • Dat blad gaat in hun wero-map. (Voor de leerkrachten onder ons, dit dient als bewijs voor de inspectie.)

Juf Daisy’s schooltuingeheimen

 • Erwten peulen, aardappelen schillen, rabarber kuisen, groenten snijden, dat vinden de kinderen heel leuk!
 • Voorzaaien in potjes en bakjes doen we buiten op een oude tafel, we zaaien ook eenjarige bloemen.
 • De vensterbank van de klas is een goede serre.
 • Struikboontjes ‘Argus’ vinden wij een goed ras, het heeft hele lange peulen.
 • Siermais is zeker het proberen waard.
 • Sommige kinderen beginnen thuis met een moestuin. Eentje is zelfs naar de tuinbouwschool getrokken, misschien zit de schooltuin daar voor iets tussen?
 • Ouders vinden het leuk om foto’s te vinden op de schoolwebsite, al is dat niet zo evident meer met alle regelgeving.
 • Alle fruitschillen van de speeltijd worden in de compostbak gegooid en later verwerkt in de schooltuin.
 • Vogels komen de pitten 'stelen' van de uitgebloeide zonnebloemen in de tuin. Die 'diefjes' kunnen we vanuit onze klas observeren. Onvoorstelbaar hoeveel verschillende vogeltjes langskomen.