Selderij: blad of knol? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Selderij: blad of knol?

Geschreven op 10 januari 2020. - Nieuws, Tuinieren
knolselder moet je schillen voor gebruik

Seldersoorten zelf zaaien, is niet meteen aan te bevelen voor beginnende tuiniers. Maar als je kiest voor plantgoed kan het wel lukken. Het verschil tussen bladselder en knolselder is nauwelijks te zien bij jonge planten. Pas als bij de knolselder de wortel gaat verdikken, ben je zeker. 

Van beide selders kan je het blad gerust gebruiken in de soep. Maar haal niet alle blad ineens weg, want dan valt de groei stil.

 

Selder en knolselder zijn tweejarig

Dat betekent dat je in het eerste jaar zaait of plant. Vergeet je te oogsten om een of andere reden, dan mag je een voorjaar erop een bijzonder mooie bloei verwachten. De groente zelf is dan minder lekker om nog op te eten. Maar je kan des te meer genieten van de witte schermbloemen op hoge stelen. Het lijkt wat op fluitekruid in bloei.

Naast knolselder, heb je groene selder, gele selder en snijselder. De groene selder wordt met blad en stengel gebruikt in de soep en bij mosselen. Bij de gele selder worden traditioneel enkel de stengels klaargemaakt met een witte saus, het blad kan ook in de soep. Snijselder groeit in opgaande scheuten, het uitzicht en de smaak zijn vergelijkbaar met groene selder.

 

Waar en wanneer?

Selderij kweken uit zaaizaad vergt warmte, ongeveer 20°C gedurende 6 weken. Kies daarom voor plantgoed om die kritieke periode te ontlopen. Planten kan vanaf mei tot einde juni. 

Waarom liever niet zelf zaaien?

Zelf zaaien vergt een zeker opvolging omdat het zaaizaad heel traag kiemt, goede temperatuur en vocht nodig heeft en een heel lang groeiseizoen doorloopt eer je aan oogsten toe bent. Voor ervaren tuiniers is het zeker een uitdaging dit te proberen.

Hoe planten?

Zet de planten op 20 cm van elkaar 

Hoe verzorgen?

Selder wil een goed bemeste en vochthoudende grond. Bij aanhoudend nat weer verschijnen bruingele vlekken op het blad (roestziekte). Haal de aangetaste delen meteen weg.  

Hoe oogsten?

Na 10 weken kan je al beginnen met oogsten door een stengel of blad af te trekken volgens behoeft. De plant groeit verder tot november. Zolang het niet vriest, kan je vers blijven oogsten. 

Bij knolselder haal je met een spitvork de knol voorzichtig uit de grond. Uiteraard schillen voor gebruik.

Van de andere seldersoorten kan je blad per blad oogsten naargelang de behoefte in de keuken.

Alternatief

Een alternatief met een sterk selderaroma is lavas. Makkelijker om te zaaien, wordt veel groter, sterft in de winter bovengronds af en schiet in het voorjaar weer uit.