Menu

Terug naar Actualiteit >Sneller buiten zaaien

Geschreven op 22 maart 2017. - Nieuws, Tuinieren
Beschut zaaien onder tunnel in schooltuin of warme tuin

Sommige groenten kan je al vroeg buiten zaaien. Een tunneltje of overkapping is dan zeer nuttig om de grond vooraf wat op te warmen en de zaailingen te beschermen. Op dit moment heb je in alle tuincentra de kans om uit diverse soorten de beste keuze te maken.

 

Wat kiezen?

Handig zijn de vaste elementen uit doorzichtig plastic. Ze zijn ongeveer 1 meter lang en je kan ze aaneenschakelen tot een lange tunnel. De constructie is makkelijk te plaatsen, bovenaan zijn verluchtingsgaten voorzien en -heel handig- gootjes om te gieten zonder de tunnel op te heffen. Nadeel is dat je de onderdelen moet kunnen opbergen in de winter. Er bestaan ook tunnels met plastiekfolie die als een soort rups open en dicht geplooid worden. Handig om op te bergen, maar het vraagt wat helpende handjes om een tegen wringende tunnel te plaatsen. Om te gieten, moet je de tunnel in of haal je hem even weg. Vaak is dit type tunnels wat breder, kan handig zijn in functie van de perceeltjes.

 

Wat kan je zoal buiten zaaien in februari?

Er zijn speciale slasoorten voor dit seizoen, tuinbonen, erwten, lenteuitjes. Voor andere teelten is het nog wat koud. Voor een succesvolle start, bereid je de grond voor om buiten te zaaien. Leg een zwarte folie op de grond enkele weken voor je aan het werk gaat: het warmt de bodem op en houdt de regen weg zodat je met droge voeten kan werken. Maak op een zonnige dag het teeltbed vrij van onkruid, spit en hark de grond fijn. Zaai en zet de miniserre erover. Zet de tuinbonen in een dubbele rij op 20 cm uiteen. Duw de zaden in de grond tot eerste vingerkootje (van een volwassene, voor kindervingertjes even nameten). Erwten kan je eventueel binnen voorzaaien in potjes. Als ze 10 cm hoog zijn, mogen ze afharden en in volle grond uitgeplant worden.

 

Extra tip

Vergeet dit seizoen niet om de pootaardappelen te laten voorkiemen!

 

Lees meer over zaaien en planten