Menu

Terug naar Actualiteit >Sneller rabarber oogsten

Geschreven op 14 januari 2021. - Nieuws, Tuinieren
dit is een artikel over rabarber

Wie sneller rabarber wil plukken, kan de techniek van het forceren uitproberen. Dat levert bleke maar zoeter smakende rabarberstelen op. Deze teeltwijze is vooral bekend bij witloof en heeft minder traditie bij andere moestuingewassen. Waarom zou je het niet proberen dit jaar?

 

Forceren, zoals bij witloof

Bij witloof dwingt men de wortels om kropjes te vormen onder donkere en warme omstandigheden. Met rabarber kan zoiets ook gedaan worden. Je kan dat eenvoudig buiten doen door de wortelkluit van de plant in januari meer warmte te geven.  

Ter plekke

De minst omslachtige werkwijze kan je ter plekke toepassen, wat handig is als je dit experiment voor de eerste keer wil uitproberen. Dek in januari de plant af met een donkere isolerende kist of met een terracotta bleekpot (te verkrijgen in de handel). Het hangt dan van het weer af hoe snel je stengels kan oogsten in maart en april. Vanaf april mag de bedekking weg en laat je de plant tijdens de zomer op krachten komen.  

 

Voor de liefhebbers

Wil je gecontroleerd aan de slag, dan haal je (een deel van) de wortelkluit naar binnen. Gebruik hiervoor een plant van 2 of liever 3 jaar oud. Graaf de wortelkluit op, bij rabarber noemt men dat een 'kroon'. Je kan dat al doen in het najaar en de pot gewoon buiten laten staan. Je kan ook in januari een pot vullen en die meteen onderbrengen in een donkere en warmere ruimte. Na 1 maand kan je rabarberstelen oogsten. Zet de plant voor de zomer weer in de volle grond en wacht minstens een jaar om deze werkwijze met dezelfde plant te herhalen. 

 

Lees ook deze artikels over rabarber