Menu

Terug naar Actualiteit >SOS buxusmot Actueel

Geschreven op 08 maart 2021. - Nieuws, Tuinieren
sos buxusmot

In de tuinen die dit najaar nagenoeg vrij van rupsen waren, mag de tuinier van dienst op twee oren slapen. De kans dat jonge rupsen een ravage zullen aanrichten in maart is vrij klein omdat er nauwelijks rupsen overwinterd zijn. Waren er in oktober wel rupsen en heb je ze niet gespot?

 

Dan is de kans groot dat die jonge rupsjes overwinterden en dat ze je snel zullen verrassen met hun vraatzucht.

Wees dus alert vanaf nu!

 

De eerste rups?

In Lummen zijn de eerste rupsen al waargenomen. Normaal verwachten we het einde van hun winterslaap pas vanaf half maart ten vroegste. De relatief warme winter kan ervoor gezorgd hebben dat de overwinterde rupsen vroeger uit hun cocon gekropen zijn. Gelukkig zijn de meeste rupsen overigens nog niet actief. Dit verschijnsel hoeft niet te betekenen dat de plaag dit jaar groter wordt dan anders. Alles hangt af van de temperatuur de komende weken en maanden.

 

Vanaf half maart zeker controleren

Als de temperaturen weer gunstig worden, meestal rond half maart, worden de rupsen opnieuw actief. Ze vreten eerst wat van het bladmoes uit de buurt van hun overwinteringsplaats om wat krachten op te doen. Vervolgens knabbelen ze zich een weg door het spinsel om zich te goed te doen aan andere blaadjes van de buxusstruik. Pas vanaf dan heeft enige bestrijding weer zin.

 

Wat kan je nu doen?

Twee dingen: zorgen dat je buxus sterk staat om te groeien door een optimale bemesting te geven én nu al snoeien om de ontluikende rupsen weg te knippen en af te voeren.

 

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. 

  

Partners SOSbuxusmot __________ 

ILVO 
DEPARTEMENT 
PCS 
Landelijke Gilden 
AVBS

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be