SOS buxusmot Actueel | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >SOS buxusmot Actueel

Geschreven op 05 november 2019. - Nieuws, Tuinieren
sos buxusmot

Zelfs bij zachtere temperaturen, breekt in november het moment aan dat de rupsen van de buxusmot aan hun winterslaap beginnen. Ze spinnen zich in en nemen een lange rustpauze om vanaf einde maart met grote honger de buxus aan te vreten. 

 

November: jonge rupsen gaan in winterslaap

Geen rupsen in september?  

Sommige tuinen waren dit najaar nagenoeg vrij van rupsen. Daar mag de tuinier van dienst op twee oren slapen, de kans dat jonge rupsen een ravage zullen aanrichten in maart is vrij klein.  

Of waren er wel rupsen, en heb je ze niet gespot? Dan is de kans groot dat die jonge rupsjes overwinteren en je in maart verrassen met hun vraatzucht. Wees dus alert in het voorjaar! 

 

Over de winterslaap van buxusmotrupsen 

De buxusmot heeft een complexe levenscyclus met een speciale 'onderbreking' in de winter.  

Hiermee bedoelen we dat de jonge rupsen die geboren zijn in september of oktober zich inspinnen om de winter veilig door te komen. Die cocon is nauwelijks groter dan de rups zelf, 0,5 tot 1 cm. Dit witte omhulsel wordt tussen de buxusblaadjes ingesponnen, waardoor het amper zichtbaar is. 

De rupsen die vroeger op het jaar uitkomen, spinnen zich ook in om enkele weken later te verpoppen tot volwassen motten. Die motten zorgen voor eitjes en de cyclus start opnieuw. Maar op het einde van de herfst en gedurende de winter zijn de temperaturen te laag voor de jonge rupsen van de buxusmot om zich verder te ontwikkelen tot pop en mot. Ze blijven dus ingesponnen tot het voorjaar. De koude zorgt er immers voor dat de buxusstruiken niet groeien en er dus geen verse blaadjes, het favoriete voedsel van de rupsen, aanwezig zijn.  

Die ingesponnen rupsen overwinteren en zijn inactief: ze bewegen niet en voeden zich niet meer om energie te sparen. Het overwinteringsspinsel beschermt hen tegen de koude, de regen, de wind, vogels en spinnen. Zelfs tegen de mens. Een bestrijdingsmiddel inzetten tegen deze 'beschermde' rupsen heeft  geen enkele zin. Je kan deze spinsels handmatig verwijderen, maar ze zijn moeilijk terug te vinden tussen de buxusblaadjes.  

Inactief tot in maart 

Als de temperaturen weer gunstig worden, meestal rond half maart, worden de rupsen opnieuw actief. Ze vreten eerst wat van het bladmoes uit de buurt van hun overwinteringsplaats om wat krachten op te doen. Vervolgens knabbelen ze zich een weg door het spinsel om zich te goed te doen aan andere blaadjes van de buxusstruik. Pas vanaf dan heeft enige bestrijding weer zin.  

 

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. 

  

Partners SOSbuxusmot __________ 

ILVO 
DEPARTEMENT 
PCS 
Landelijke Gilden 
AVBS

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be