Menu

Terug naar Actualiteit >SOSbuxusmot Actueel

Geschreven op 05 oktober 2018. - Nieuws, Tuinieren
SOS buxusmot

In de meeste tuinen zijn de jonge rupsen in winterrust. Ze vreten niet langer aan de buxusblaadjes. Een verademing voor de planten!

 

 

 

Buxusmot in overwinteringsmodus

De jonge rupsen van 0,5 lang hebben zich tussen enkele blaadjes ingekapseld in een wit spinsel. Vanaf nu zijn ze in overwinteringsmodus en ze blijven inactief  tot het voorjaar. Tijdens deze periode wordt niet meer gegeten van de buxusblaadjes.

Behandelen is nutteloos omdat geen enkel middel de rupsen in dergelijke toestand kan treffen.

Derde generatie

Sommige rupsen hebben zich in een aantal regio's verder ontwikkeld tot pop en mot. Deze vormen een uitzonderlijke derde buxusmotgeneratie. In sommige buxusstruiken kun je daardoor nog poppen terugvinden, maar het merendeel daarvan zal afsterven tijdens de koude nachten. Af en toe zou je ook nog motten kunnen tegenkomen, maar de kans dat ze eitjes afleggen waaruit rupsen komen die de winter overleven is zeer gering.

Het lijkt erop dat de derde buxusmotgeneratie van dit jaar te laat is gekomen om volgend voorjaar voor een uitzonderlijk grote plaagdruk van rupsen te zorgen.

 

 

 

Het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

Partners SOSbuxusmot __________

www.sosbuxusmot.be

 

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie

 

Nog geen lid? Word nu lid aan 13,5€ (normaal: 27€). 50% korting en een half jaar gratis (tot eind 2019). Ga snel naar lid worden.