Menu

Terug naar Actualiteit >SOSbuxusmot Actueel

Geschreven op 14 mei 2018. - Nieuws, Tuinieren
SOS buxusmot

Zopas werden de eerste poppen vastgesteld in de referentiepopulaties in de regio's Mechelen en Gent. Dit betekent dat de rupsen geen buxusblaadjes meer vreten en overgaan naar een volgende levensfase om te verpoppen tot vlinder. Een rupsdodend middel is niet langer efficient, poppen zijn nauwelijks te bestrijden. De enige optie is de poppen handmatig weg te plukken, al is dat in vele gevallen onbegonnen werk.

 

De rups stopt met vreten en wordt pop

De pop is ongeveer 1,7 cm lang. Omdat de pophuid transparant is, zijn de kleuren van de rups en later de adult door deze pophuid heen te zien. Het pas gevormde popstadium is felgroen met donkere en lichtere strepen en vlekken. De oudere pop is cremekleurig met bruin.  Twee weken later ontluikt de vlinder en blijft de lege pophuid achter. De verpopping vind plaats in een witachtige stevig gesponnen cocon, diep vescholen in de buxusplant.

 

Hoe moet het nu verder?

 Het is nu wachten op de eerste motten, over een tweetal weken is het zover. Door het plaatsen van een feromoonval kun je nagaan of er mannelijke motten in jouw tuin aanwezig zijn. Zo een val is dus geen beheersingsmethode, maar wel een indicatie voor de aanwezigheid van motten die eitjes zullen leggen op de buxusplanten in de omgeving. Eind juni of begin juli ontluiken deze eitjes en barst de strijd tegen de rupsen mogelijks weer los!

 

Wees opnieuw alert vanaf einde juni

Het probleem van de buxusmot zijn de rupsen die de blaadjes opeten. Er zijn drie momenten in een jaar dat de buxusmotrupsen vraatschade aanrichten. Het zijn ook deze momenten dat je kordaat moet handelen om de plaag in te dijken.

  • April tot mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen en vooraleer ze verpoppen
    • Deze periode loop nu op zijn einde.
  • Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort.
    • Deze periode begint nu!
  • September en oktober, als de rupsen van de tweede generatie uitkomen totdat ze zich inspinnen voor de overwintering.

 

Meer uitleg over schadesymptomen en beheersmaatregelen 


 

Het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

 

>> Ga terug naar de campagnewebsite www.sosbuxusmot.be

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie

Nog geen lid? Word nu lid aan 13,5€ (normaal: 27€). 50% korting en een half jaar gratis (tot eind 2019). Ga snel naar lid worden.