Menu

Terug naar Actualiteit >SOSbuxusmot Actueel

Geschreven op 14 mei 2018. - Nieuws, Tuinieren
SOS buxusmot

Er fladderen nog volwassen buxusmotten rond, maar hun activiteit is sterk afgenomen en de meeste eitjes zijn gelegd. Uit deze eitjes komen jonge rupsen van ongeveer een halve cm groot die het bladmoes van de buxusbladeren wegschrapen, waarna ‘doorzichtige’ bladeren overblijven.

De rupsen groeien snel en de schade wordt met de dag erger. De jonge rupsen zijn aanvankelijk vuilgeel van kleur en krijgen na een paar dagen bruine lengtestrepen.

 

Wat kun je nu doen?

Speur jouw buxusstruiken goed af om de aanwezigheid van rupsen van de buxusmot te kunnen vaststellen. Hou ook de schade goed in het oog. Zie je veel rupsen met lengtestrepen dan betekent dit dat de meeste eitjes zijn ontloken en dat het ideale moment is aangebroken om beheersing toe te passen. Zie je nog geen rupsen of zie je enkel zeer kleine rupsen zonder lengtestrepen? Dan kan je beter nog even wachten om in te grijpen.

De buxusmot als vlinder, ei, larve, pop

 

Hoe kies je het meest geschikte bestrijdingsmiddel?

SOSbuxusmot heeft voor jou een lijst samengesteld met toegelaten bestrijdingsmiddelen, volgens hun impact op het milieu. Voor professionelen genieten selectieve middelen met Bacillus thuringiensis of op basis van diacylhydrazines de voorkeur. Voor particulieren raden we als ‘veiligste’ bestrijdingsmiddel een product aan met spinosad (enkel verkocht onder de naam ‘Conserve Garden’). We geven de voorkeur aan een behandeling ’s avonds om bestuivers, zoals bijen, te sparen. Hou verder rekening met de veiligheidsvoorschriften van het product en het aantal toegestane behandelingen per jaar, bv. Maximaal drie maal per jaar voor spinosad. Meer info over de beheersing en de toegestane producten vind je in deze artikels.

 

Blijf de hele zomer alert

Het probleem van de buxusmot zijn de rupsen die de blaadjes opeten. Er zijn drie momenten in een jaar dat de buxusmotrupsen vraatschade aanrichten. Het zijn ook deze momenten dat je kordaat moet handelen om de plaag in te dijken.

  • April tot mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen en vooraleer ze verpoppen
    • Deze periode hebben we achter de rug.
  • Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort.
    • Deze periode begint nu!
  • September en oktober, als de rupsen van de tweede generatie uitkomen totdat ze zich inspinnen voor de overwintering.

 

Meer uitleg over schadesymptomen en beheersmaatregelen 


 

Het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

Partners__________________

 

>> Ga terug naar de campagnewebsite www.sosbuxusmot.be

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie

Nog geen lid? Word nu lid aan 13,5€ (normaal: 27€). 50% korting en een half jaar gratis (tot eind 2019). Ga snel naar lid worden.