Menu

Terug naar Actualiteit >Spinazie voor stoere binken

Geschreven op 19 april 2018. - Nieuws, Tuinieren
spinazie voor de schooltuin

Er zijn diverse soorten beschikbaar, zodat je bijna het jaar rond kan zaaien en oogsten. Het verhaal dat spinazie veel ijzer bevat, is relatief. Peterselie bevat drie keer meer ijzer voor eenzelfde gewicht. Dat Popeye zo sterk was, heeft wellicht meer te maken met de flinke dosis eiwitten in een portie spinazie.

 

Soorten spinazie volgens het seizoen

Er bestaat lente-, zomer- en winterspinazie. Zo kan je in elk seizoen een aangepaste soort kweken. Vroege rassen hebben puntige zaden en een spitser blad. De rassen voor de andere zaaiperioden zijn ronder en hebben ook meer ronde bladranden.

 

Zaaiperiode

Oogstperiode

Voorjaarssoorten Februari tot april Mei tot juni
Zomersoorten Mei tot augustus Juli tot augustus
Herfstsoorten Eind juli tot half september     September tot oktober en tijdens de winter

 

 

 

 

 

 

Rechtstreeks buiten zaaien

Maak de dag voordien de grond los en goed nat.

Zaai in een gleuf van 2 cm diep. Leg de zaden 2,5 cm uit elkaar. Dek af met aarde en druk lichtjes aan. Na 4 dagen kiemen de zaadjes. Bewaar 20 cm afstand met de volgende rij.

Verzorging

  • Eventueel uitdunnen als de plantjes te dicht bijeen staan. Verwijder de plantjes tot de overblijvers op 5 cm van elkaar staan.
  • Spinazie staat liefst niet te veel in de zon.
  • Geef water op warme dagen.

 

Oogst en eet

Pluk vanaf mei tot juni de mooiste blaadjes uit het rijtje. Laat het hartje staan waaruit de blaadjes ontvouwen en 3 weken later kan je nog eens oogsten. Zo kan je tot drie keer toe plukken.

Wanneer het te warm wordt, schiet spinazie op en vormt een bloemstengel. Dan is het gedaan met oogsten. Ruim de planten op en zaai een andere groente op dezelfde plek.