Strijden tegen darmkanker | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Strijden tegen darmkanker

Geschreven op 27 februari 2019. - Nieuws, Senioren

Dr. Luc Colemont voelt zich als een politicus die de woordvoerder is van een partij met slechts één politiek standpunt, namelijk ‘Stop Darmkanker’. Eind 2015 stopte hij na 28 jaar als maagdarmspecialist om werk te maken van zijn grote missie, een wereld zonder darmkanker.

Muisstil was het in de zaal op 25 februari wanneer Dr. Colemont kwam spreken bij de Landelijke Gilden van gewest Haacht. Hij bracht in mensentaal een boeiende uiteenzetting, met een lach en een traan, die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker, méér gezonde levensjaren!

Want elke dag sterven 5 Vlamingen aan darmkanker, elke dag sterven 3 vliegtuigen vol Europeanen aan darmkanker  Da’s veel. Te veel. Zeker omdat dit niet nodig is. Als darmkanker op tijd ontdekt wordt, heb je 95% kans op genezing, 95%! Vroegtijdige opsporing kan eenvoudig via een stoelgangtest. ‘Poep’simpel inderdaad. Helaas vergeten nog te veel mensen de stoelgangtest te doen of stellen ze het te lang uit.

Ben je tussen de 51 en 74 jaar en kreeg je een brief ‘Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker’? Neem dan thuis een staal van je stoelgang en stuur het gratis op. Waarop nog wachten? Want “als er iemand in het gezin kanker heeft, heeft het hele gezin kanker”.

De maand maart is wereldwijd de internationale maand voor de strijd tegen darmkanker, met het (donker)blauwe lintje. Laat darmkanker geen taboe blijven. Doe het, voor jou, voor je partner, voor je kinderen, voor je kleinkinderen!

De nieuwe campagne van Stop Darmkanker werd pas gelanceerd onder #shittyfriend. Word net als Sven Ornelis een shitty friend en registreer je op shittyfriend.be.

Wil je Dr. Colemont zelf aan het woord horen? Hij komt bij Landelijke Gilden nog op de volgende plaatsen:

  • Donderdag namiddag 28 februari bij de senioren gewest Kalmthout in Strijboshof, Kalmthout
  • Dinsdag namiddag 7 mei bij de senioren gewest Diest in OC ’t Molenhuis, Molenstede