Menu

Terug naar Actualiteit >Subsidie voor schoolroutes

Geschreven op 01 maart 2021. - Nieuws, Fietsen en wandelen, Maatschappelijke dossiers
veilige schoolomgeving

Gemeenten kunnen momenteel beroep doen op Vlaamse subsidies om de schoolomgeving veiliger te maken met aangepaste verkeerssignalisatie en kleine infrastructuurwerken. Deze subsidies zijn voorlopig beperkt tot een straal van 100 meter rond een school, maar gelukkig niet voor lang meer.

 

Langs veilige fiets- en wandelroutes naar school

Deze subsidies worden binnenkort uitgebreid naar de schoolroutes gelegen langs gemeentewegen. Vlaanderen ondersteunt zo de gemeenten die niet alleen de schoolomgeving, maar ook het woon-schoolverkeer verkeersveiliger willen maken. De gemeente kan tot 10 schoolomgevingen per jaar aanpakken. De subsidie bedraagt 50% van de uitgaven, met een maximum van 25.000 euro per schoolomgeving.

Bijzonderheden

  • De schoolomgeving is een zone tot 100 meter rond een school of tot aan het eerste kruispunt als dat verder ligt dan 100 meter. De schoolomgeving kan zowel langs gewest- als langs gemeentewegen liggen. 
  • Voor scholen langs een gewestweg is een voorafgaandelijk schriftelijk akkoord nodig van het Agentschap Wegen en Verkeer.
  • De schoolroutes die men verkeersveiliger wil maken met deze subsidie, mogen enkel langs gemeentewegen liggen.
  • Per kalenderjaar mag een gemeente één subsidieaanvraag doen voor maximaal 10 schoolomgevingen.
  • De projecten mogen pas starten na de subsidietoekenning en moeten binnen de 6 maanden worden uitgevoerd.
  • Materiaal- en plaatsingskosten voor verkeerssignalisatie en kleinere infrastructurele maatregelen, toezicht- en studiekosten of grote herinrichtingsprojecten komen niet in aanmerking voor de subsidie.
  • Het subsidiebedrag dekt 50% van de uitgaven, met een maximum van 25.000 euro per schoolomgeving.

 

Meer lezen